Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij, bijschuur onder rieten schilddak in Opeinde

Boerderij

Kommisjewei 7
9218PC Opeinde (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1900 1920 (verb.) 1900 ca. 1900 1920 (verb.)


Beschrijving van Kop-rompboerderij, bijschuur onder rieten schilddak

Inleiding De dwarsgeplaatste BIJSCHUUR is in het eerste kwart van de 20e eeuw gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex met stookhok uit het derde kwart van de 19e eeuw. De bijschuur bevindt zich aan de oostelijke zijde achter de boerderij en is hiermee verbonden sinds de verbouwing in 1920. Omschrijving Bijschuur op rechthoekige plattegrond onder schilddak, gedekt met riet en bekroond met uilebord van het Friese Wouden-type. De schuur is opgetrokken uit rode strengpersstenen op een klinker trasraam. De gevels worden ingedeeld door getoogde stalramen onder strekken; in de noordgevel zijn vijf drieruitslichten; in de achtergevel vijf negenruitsvensters. In de westgevel een houten deur met vensters aan weerszijden. Waardering De bijschuur rond 1900 achter de boerderij in Opeinde gerealiseerd, is van cultuurhistorische en architectonische waarde: - als essentieel onderdeel van het visueel zeer gave complex, - vanwege de esthetische kwaliteit van het eenvoudige maar verzorgde ontwerp, - vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur van deze in de trant van de boerderij gebouwde bijschuur, - vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499094
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij, bijschuur onder rieten schilddak in Opeinde

Kop-rompboerderij met asymmetrisch geplaatst voorhuis onder pannen zadeldak met schoorsteen met bord

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Deze KOP-ROMPBOERDERIJ uit het 3de kwart van de 19de eeuw is onderdeel van een gaaf agrarisch complex bestaande uit de boerderij..

Kop-rompboerderij, stookhok

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het STOOKHOK is een oorspronkelijk onderdeel van het in de derde kwart van de 19e eeuw gebouwde boerderijcomplex. Het stookhok i..

Hervormde kerk

Kommisjewei 25
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De volgens de principes van centraalbouw ontworpen hervormde KERK met klokketoren en traptoren uit 1908 is naar ontwerp van Wolte..

Winkelwoonhuis met werkplaats

Nijtap 2
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het WINKELWOONHUIS met werkplaats is in 1930 in Opeinde gerealiseerd naar ontwerp van Bosma's Architecten Bureaux (uit Drachten-H..

Villa in de stijl van de Amsterdamse School

Kommisjewei 32
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De VILLA vormde met een losstaande veestal een agrarisch bedrijfscomplex. De villa ligt op een verhoogd terrein met een keermuur...

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)