Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij met asymmetrisch geplaatst voorhuis onder pannen zadeldak met schoorsteen met bord in Opeinde

Boerderij

Kommisjewei 7
9218PC Opeinde (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1860 1926 (uitbr.) 1954 (verb.) 1860 ca. 1860 1926 (uitbr.) 1954 (verb.)
Architect: T. van der Kooi (1926) Kooi 1926 T. van der Kooi (1926)


Beschrijving van Kop-rompboerderij met asymmetrisch geplaatst voorhuis onder pannen zadeldak met schoorsteen met bord

Inleiding Deze KOP-ROMPBOERDERIJ uit het 3de kwart van de 19de eeuw is onderdeel van een gaaf agrarisch complex bestaande uit de boerderij, een bijschuur en een stookhok. De boerderij is in 1926 verlengd naar een plan van T. van der Kooi, waarbij de west- en achtergevel en de stalinrichting zijn vernieuwd. In 1954 is het woongedeelte intern verbouwd. In de achtergevel is recentelijk een nieuwe garagedeur geplaatst. Omschrijving Het voorhuis van één bouwlaag is asymmetrisch geplaatst t.o.v. de op rechthoekige plattegrond gebouwde romp. Het voorhuis heeft een zadeldak met schoorsteen en schoorsteenbord en is gedekt met zwart geglazuurde Friese pannen. De in bruine handvormstenen opgetrokken gevels van het voorhuis zijn voorzien van licht getoogde zesruitsvensters onder strek, de beide vensters in de zijgevels met persiènnes. In de westgevel daarnaast een later ingebroken T-venster met bovenlicht onder strek; in het dakvlak een vernieuwde kajuit. De sluitgevel wordt afgesloten door een iets uitkragende siermetselrand; in de geveltop, boven een gemetselde cordonlijst, twee getoogde tweeruits zoldervensters onder strek. Het wolfdak boven het woon/bedrijfsgedeelte is grotendeels gedekt met riet; het noordelijk dakschild met zwart geglazuurde Friese pannen. De wolfeinden worden bekroond door twee (vernieuwde) uileborden van het Friese Wouden-type, voorzien van windwijzers. In het westelijke dakschild zijn drie vleermuisdaklichten en een luchtkist vlak onder de nok. In de voorgevel van de romp bevinden zich drie licht getoogde zesruitsvensters en een vernieuwde houten entreedeur met bovenlicht onder getoogde strek. Ten westen van het voorhuis is in de romp een tweede houten deur; een derde deur naar het woongedeelte bevindt zich in de oostelijke langsgevel. De in 1926 vernieuwde oostgevel van het schuurgedeelte telt 23 getoogde drieruits stalramen onder segmentbogen. De westgevel van de schuur is ingedeeld met zes halfronde stalramen met roedeverdeling en een dubbele houten deur. In de achtergevel is een vernieuwde houten deur met vierruits zijlichten onder doorgetrokken dakvlak en een vernieuwde houten deur naar de paardestal. Een rondboogvenster met roedeverdeling naast een nieuwe garagedeur. Waardering De kop-rompboerderij, in het derde kwart van de 19e eeuw in Opeinde gerealiseerd, is van cultuurhistorisch en architectonisch belang: - als hoofdbestanddeel van het visueel gave complex bestaande uit boerderij, bijschuur, stookhok en erfbeplanting, - als karakteristiek voorbeeld van dit veel voorkomende boerderijtype in de gemeente, - vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van de boerderij met rieten kap, - vanwege de esthetische kwaliteit van het eenvoudige maar verzorgde ontwerp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499088
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij met asymmetrisch geplaatst voorhuis onder pannen zadeldak met schoorsteen met bord in Opeinde

Kop-rompboerderij, bijschuur onder rieten schilddak

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De dwarsgeplaatste BIJSCHUUR is in het eerste kwart van de 20e eeuw gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex met stookhok ..

Kop-rompboerderij, stookhok

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het STOOKHOK is een oorspronkelijk onderdeel van het in de derde kwart van de 19e eeuw gebouwde boerderijcomplex. Het stookhok i..

Hervormde kerk

Kommisjewei 25
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De volgens de principes van centraalbouw ontworpen hervormde KERK met klokketoren en traptoren uit 1908 is naar ontwerp van Wolte..

Winkelwoonhuis met werkplaats

Nijtap 2
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het WINKELWOONHUIS met werkplaats is in 1930 in Opeinde gerealiseerd naar ontwerp van Bosma's Architecten Bureaux (uit Drachten-H..

Villa in de stijl van de Amsterdamse School

Kommisjewei 32
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De VILLA vormde met een losstaande veestal een agrarisch bedrijfscomplex. De villa ligt op een verhoogd terrein met een keermuur...

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-rompboerderij met asymmetrisch geplaatst voorhuis onder pannen zadeldak met schoorsteen met bord in Opeinde

Foto's (1)