Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, hek in Nijega

Overig

Hearrewei 1
9217VN Nijega (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Hervormde kerk, hek

Inleiding Schuilgaand in de haagbeuk aan de Hearrewei is het gietijzeren HEK op een laag bakstenen muurtje als erfscheiding opgetrokken. Volgens de inscriptie op een hardstenen neut bij het voetgangershek is het in 1894 geplaatst, kort na de verbouwing van de kerk. Het zuidelijk gedeelte van het hekwerk is niet meer geheel intact. De erfscheiding van het kerkhof is voor de overige zijden gerealiseerd door de haagbeuk met eikebomen welke op ca 10 meter onderlinge afstand staan. Omschrijving Een bruin bakstenen muurje met om de ca 2 meter een hardstenen neut waarin de gietijzeren stijlen van een ijzeren hekwerk met dubbele rij gegoten lanspunten. Het rechter uiteinde is voorzien van een gebogen vleugel; het linker uiteinde is over een afstand van ca twee meter niet meer aanwezig. Ongeveer in het midden van het hekwerk is de toegang tot het kerkhof, bestaande uit een brede toegang met een dubbel hek en een enkelvoudig voetgangershek ter linkerzijde. Het gebogen dubbele toegangshek met het opschrift in gietijzeren letters MEMENTO / MORI //, is opgehangen aan bekroonde gietijzeren stijlen waarin van boven naar beneden vergankelijkheidssymbolen zijn verwerkt: een gevleugelde zandloper, twee kruislings geplaatste zeisen met op het snijpunt een staartbijtende slang, twee kruislings geplaatste omgekeerde toortsen met een banderolle op de kruising. Op de neut van de stijl links van het voetgangershek is de inscriptie aangebracht: J.K. INIA 1894 //. Waardering Het giet- en smeedijzeren hekwerk is van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - als contemporaine terreinafscheiding, - vanwege de bijzondere decoratie met fraaie vergankelijkheidssymboliek, - vanwege het feit dat het monumentale karakter van de kerk met de reeds beschermde toren wordt versterkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499079
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, hek in Nijega

Hervormde kerk, klok in toren

Hearrewei 1
Nijega (Gemeente Smallingerland)
De toren van de Ned. Herv. Kerk 1850, VANWEGE Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van anonieme gieter, 1381, diam. 82,5 c..

Hervormde kerk

Hearrewei 1
Nijega (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De KERK staat ter plaatse van een zaalkerk met klokkestoel, die er in de zestiende eeuw en vermoedelijk al veel eerder is gebouwd..

Boerderij met aangebouwde bijschuur

Aldegeasterdyk 6
Nijega (Gemeente Smallingerland)
Inleiding BOERDERIJ met aangebouwde bijschuur is als variant op het Oldambtster type in 1937 te Nijega gerealiseerd naar ontwerp van archit..

Blauwe steen

Aldegeasterdyk 30
Nijega (Gemeente Smallingerland)
Blauwe steen. Oude steen bij de grens tussen Oudega en Nijega.

Kop-rompboerderij in gele Friese steen met voorhuis onder rietgedekt zadeldak en schuur onder rietgedekt afgewolfd schilddak met uileborden met openge ..

Opperbuorren-West 1
Oudega (Gemeente Smallingerland)
Midden-19de-eeuwse (1856) KOP-ROMPBOERDERIJ met zijlangsdeel en grupstal, hoofdzakelijk opgetrokken uit gele friese steen; de kop onder riet..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk, hek in Nijega

Foto's (1)