Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stelpboerderij met aangebouwde bijschuur in Drachtstercompagnie

Boerderij

Smidswei 52
9222ND Drachtstercompagnie (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1936
Architect: M.D. van der Zee Zee 1936 M.D. van der Zee


Beschrijving van Stelpboerderij met aangebouwde bijschuur

Inleiding De STJELP met aangebouwde bijschuur ligt op een door elzen omgeven ruim erf met stookhok en oorspronkelijke erfbeplanting. De stelpboerderij is in 1936 gebouwd in een voor de jaren '30 kenmerkende bouwtrant. Omschrijving De boerderij is gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend schilddak met een gemetselde schoorsteen op de nokhoek van het woonhuisgedeelte. Het dak boven het woonhuisgedeelte is belegd met blauwe verbeterde Hollandse pannen. Het opgaand muurwerk bestaat uit rood gesinterde bakstenen. Aan weerszijden van het middelste kruisvenster in de voorgevel met een vierruits roedeverdeling en tweeruits bovenlicht zijn twee grote drielichtsvensters met tweeruits bovenlichten. Onder het middenvenster is een klein tweelichts provisiekelderraam; in het dakvlak erboven is een brede kajuit voorzien van een horizontaal venster met zesruits zijlichten. In de beide zijgevels van het woonhuisgedeelte een venster met tweeruits bovenlicht en een houten deur met venster en zijlicht. Alle vensters hebben brede kozijnen en zichtbare oren. De hoofdentree bevindt zich aan de zuidelijke langsgevel. Boven het schuurgedeelte is het dak belegd met rode Hollandse pannen. De langsgevels van dit gedeelte worden ingedeeld door horizontale zesruits ijzeren stalramen met bakstenen afzaat. Een regenwaterput is aan de noordelijke zijgevel. In de achtergevel zijn mendeuren onder hoger opgetrokken dakvlak, twee zesruits stalramen en een houten deur met drieruits zijlichten. De aangebouwde bijschuur aan de zuidoosthoek van het schuurgedeelte van de boerderij is op rechthoekig grondplan gebouwd. Het schilddak is gedekt met rode Hollandse pannen. De in rode gesinterde bakstenen opgetrokken gevels worden ingedeeld door ijzeren stalramen. Waardering De stjelp met aangebouwde bijschuur, in 1936 in Drachtstercompagnie gerealiseerd, is van cultuurhistorisch en architectonisch belang: - als ruimtelijk en functioneel hoofdbestanddeel van het visueel gave boerderijcomplex met stookhok en oorspronkelijke erfbeplanting, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur, - vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de volgens een eenvoudig en traditioneel ontwerp gebouwde boerderij, in een voor de jaren '30 kenmerkende bouwtrant, -vanwege de situering van de boerderij in een coulissenlandschap aan de rand van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499058
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stelpboerderij met aangebouwde bijschuur in Drachtstercompagnie

Stelpboerderij, stookhok

Smidswei 52
Drachtstercompagnie (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het STOOKHOK is onderdeel van het in 1936 in Drachtstercompagnie gebouwde boerderijcomplex. Het stookhok is haaks op de zuidoostg..

Arbeiderswoning met inpandige kleine schuur

Skoallewyk 10
Houtigehage (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het WOONHUIS, dat typologisch verwant is aan de keuterboerderijtjes, is één van de acht eerste arbeiderswoningen die de Wonings..

Gereformeerde kerk

Buorren 44
Rottevalle (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De Gereformeerde KERK in Rottevalle is, evenals de pastorie ernaast, in 1937 gerealiseerd naar ontwerp van T. van der Kooi uit Dr..

Gereformeerde kerk, pastorie

Buorren 42
Rottevalle (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De PASTORIE van de gereformeerde kerk is als complex ontworpen en gerealiseerd naar tekeningen van T. van der Kooi uit Drachten i..

Gereformeerde kerk, tuinmuur

Buorren 42
Rottevalle (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De TUINMUUR verbindt het complex van de gereformeerde kerk en pastorie onderling en smeedt deze tot een eenheid. De muur is niet ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stelpboerderij met aangebouwde bijschuur in Drachtstercompagnie

Foto's (1)