Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenstverlaat, sluis (Sluis I) in Drachten

Weg En Waterwerk

Buitenstvallaat 4
9204WX Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1893 1899 (wijz.) 1935 (herst.) 1950-1959 (wijz.)


Beschrijving van Buitenstverlaat, sluis (Sluis I)

Inleiding De SCHUTSLUIS, vh. aangeduid als Sluis I, werd gebouwd in 1893 en ligt nabij de uitmonding van de Drachtstervaart in de Drait. Het werk werd uitgevoerd door de aannemer O.M. Meek uit Donkerbroek, in opdracht van de Provinciale Waterstaatsdienst. De walmuur 'beneden' de sluis werd in 1899 verlengd met een houten walbeschoeiing. In 1935 werd de sluis opnieuw hersteld door de aannemers H. en W. Visser te Lemmer. In de vijftiger jaren werd de sluis opnieuw gewijzigd door onder meer het plaatsen van een gemaalinrichting op een sluishoofd. Buiten de bescherming van rijkswege valt de smalle ijzeren ophaalbrug uit ca 1935 over de sluiskolk, wegens ondergeschikt belang. Omschrijving De vloer van de sluis bestaat uit gewapend beton. De sluiswanden zijn opgemetseld uit klinkers en voorzien van pantserbetonnen afdekkingen met ijzeren hoekprofielen en pantserbetonnen hoekverstevigingen van de sluishoofden. Op een der sluishoofden staat een rinket en op de sluisdeuren staan windwerkkasten, ten behoeve van het waterlossen zonder te schutten. De sluisdeuren bestaan uit een raamwerk van geklonken balkijzer met een bekleding van plaatijzer. Op de walkanten is een klinkerbestrating waarin ijzeren bolders zijn ingegraven. Waardering De sluis van het Buitenstverlaat uit 1893 is van cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Drachten, die samenhangt met de turfvaart sedert de 17de eeuw, - als bijzondere uitdrukking van de waterstaatkundige ontwikkeling, die samenhangt met de in 1876 tot stand gekomen verbetering van het net van waterwegen in Zuidoost Friesland met Drenthe en Groningen, - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de Drait aan de monding van de trekvaart, de Drachtster Vaart, - vanwege de hoge mate van visuele gaafheid in samenhang met de sluiswachterswoning, - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid, als enig overgebleven sluis in dit kanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499049
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenstverlaat, sluis (Sluis I) in Drachten

Buitenstverlaat, sluiswachtershuis

Buitenstvallaat 4
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het SLUISWACHTERSHUIS, of verlaatmeesterswoning, is in 1893 gebouwd in opdracht en naar standaardontwerp van de Provinciale Water..

Hervormde kerk, inventaris

Westerbuorren 11
Boornbergum (Gemeente Smallingerland)
De Herv. Kerk 1871, VANWEGE een 17e eeuwse eiken preekstoel. Eenklaviers orgel in 1925 gemaakt door Bakker en Timmenga met gebruikmaking van..

Boerderij met aangebouwde bijschuur

Aldegeasterdyk 6
Nijega (Gemeente Smallingerland)
Inleiding BOERDERIJ met aangebouwde bijschuur is als variant op het Oldambtster type in 1937 te Nijega gerealiseerd naar ontwerp van archit..

Kop-rompboerderijtje met zesruitsvensters en puntgevel aan het woongedeelte

Boerestreek 8
Kortehemmen (Gemeente Smallingerland)
Boerderijtje van het kop-romptype met puntgevel aan het woongedeelte, 19e eeuws; alle vensters gaaf merendeels met zes ruiten.

Blauwe steen

Aldegeasterdyk 30
Nijega (Gemeente Smallingerland)
Blauwe steen. Oude steen bij de grens tussen Oudega en Nijega.

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenstverlaat, sluis (Sluis I) in Drachten

Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven