Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Jozefkerk, R.K. Kerk met Neo-Romaanse elementen in Eijsden

Kerkelijk Gebouw

Sint Jozefstraat 20
6245LN Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1927
Architect: J. Franssen


Beschrijving van Sint-Jozefkerk, R.K. Kerk met Neo-Romaanse elementen

Inleiding Met elementen van Neo-Romaans in 1927 naar een ontwerp van architect Joseph Franssen uit Roermond gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere van Sint Jozef. Bouwmeester was Johannes Duijf en de aannemer was Fincken uit Stevensweert. De kerk is aan de rechterzijde verbonden met de naastgelegen pastorie, en aan de linker- en achterzijde bevindt zich de katholieke begraafplaats. Omschrijving De kerk heeft een rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken en lessenaarsdaken met leien in Maasdekking. Dakkapelletjes. De toren is haaks op de frontgevel geplaatst en wordt bekroond met een dakruiter met weerhaan. Rondboogvormige vensters. Rondboogvormige houten deur. Ingangspartij licht naar voren springend. De deur ligt iets terug achter een naar binnen toe trapvormig verlopende omlijsting. Deur heeft een glas-in-lood bovenlicht. De toren heeft verticale accenten d.m.v. een aantal zeer smalle venstertjes. De achter de toren gelegen beuken hebben horizontale accenten in de vorm van reeksen rondboog venstertjes. De hoeken van de toren en de geleding van de gevels wordt gevormd door pilasters. In de ingangspartij en rond de rondboog vensters bevindt zich siermetselwerk. Aan de linkerzijgevel van de toren bevindt zich een kleine doopkapel afgedekt met een schilddak. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: glas-in-lood vensters in de eerste bouwlaag van glazenier Hub Levigne; schilderingen rond de altaarboog en achter het altaar van Robert Franquinet uit 1942; een houten Missiekruis uit 1928 boven het altaar, geschonken door de familie Goossen-Heijnen uit Maarland; het altaar in bruine en witte marmer met hierin een tabernakel in koper; authentieke houten kerkbanken. Smeedijzeren toegangspoort naar de naast en achter de kerk gelegen begraafplaats. Waardering De Sint Jozef kerk van Oost-Maarland is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de katholieke religie. Binnen het oeuvre katholieke kerken van architect Joseph Franssen is deze kerk tevens typologisch van belang. De kerk bezit architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Joseph Franssen en de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarden ontleent de kerk aan de situering in de kern Oost-Maarland en is daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze plaats. De Sint Jozef kerk is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499034
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Jozefkerk
Oost-Maarland-Kerk (2).JPG
Plaats Oost-Maarland
Gebouwd in 1927
Gewijd aan Jozef van Nazareth
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  499034
Architectuur
Architect(en) Joseph Franssen
Afbeeldingen
Oost-Maarland-Kerk (1).JPG
Lijst van rijksmonumenten in Oost-Maarland
Portaal:  Christendom

De Sint-Jozefkerk is een kerkgebouw in Oost-Maarland, in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. De kerk staat aan de Sint Jozefstraat die een van de belangrijkste straten van het dorp is. Achter de kerk bevindt zich de begraafplaats. Aan de rechterzijde is de kerk met de naastgelegen pastorie verbonden.

De kerk is in 1927 gebouwd naar het ontwerp van de architect Joseph Franssen. Het gebouw heeft een rechthoekig plattegrond en is opgetrokken met neo-romaanse elementen.

Het gebouw is een rijksmonument en is gewijd aan Jozef van Nazareth.


Monumenten in de buurt van Sint-Jozefkerk, R.K. Kerk met Neo-Romaanse elementen in Eijsden

Grote baksteenhoeve met binnenplaats

Parrestraat 3
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Grote baksteenhoeve met binnenplaats, XIX.

Hoeve van baksteen met binnenplaats. Segmentboogingang en lateiboogvensters in Naamse steen

Rijckholterweg 6
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van baksteen met binnenplaats. Segmentboogingang en lateiboogvensters in Naamse steen; sluitstenen met 1765 en 1782.

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, met resten van mergel en vakwerk

Rijckholterweg 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, met resten van mergel en vakwerk; XVIII.

Hoeve van baksteen. Aan binnenplaats nog vakwerk

Rijckholterweg 4
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van baksteen, grotendeels 1895 (poortsluitsteen). Aan binnenplaats nog vakwerk. Van belang door situatie.

Hoeve van baksteen met binnenplaats; grotendeels vernieuwd. Restant mergelmuur

Rijckholterweg 2
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van baksteen met binnenplaats; grotendeels vernieuwd. Restant mergelmuur. Van belang door situatie.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)