Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Eijsden

Kerkelijk Gebouw

Wilhelminastraat 1
6245AT Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Hervormde Kerk

Inleiding Met elementen van Neo-Gotiek in 1906 naar een ontwerp van architect J.M. Odinot uit Wijk bij Duurstede gebouwd HERVORMD KERKJE. Het kerkje is vrijstaand gesitueerd. Omschrijving Het eenbeukig kerkje op een rechthoekige plattegrond telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met leien in Maasdekking. De toren met een spits tentdak is in de frontgevel geplaatst wordt eveneens afgedekt met leien in Maasdekking. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Rechthoekige houten deur met spitsboogvormig bovenlicht met hardsteen tracering. Spitsboogvormige glas-in-lood vensters met hardsteen tracering. Spitsboogvormige galmvensters in de toren. In de frontgevel aan weerszijden van de toren ronde ijzeren vensters. Smeedijzeren windvaan op de torenspits en dakkapelletjes op de toren. Boogfriesen onder dakrand van de toren. In de zijgevels scheiding tussen de vensters d.m.v. verticale baksteen pilasters. Sobere decoratie in gele baksteen en hardstenen sluitstenen. Geglazuurde gevelsteen boven de ingang met tekst:"Eerste steen gelegd door S.G. Geertsema Beckeringh predikant 8 october 1906. Plan ontworpen door J.M. Odinot Bouwk. opz." Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, diam. 52 cm. Mechanisch torenuurwerk uit 1906, vervaardigd door SALA AG Mürten, voorzien van elektrische opwinding. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: onder de toren een kleine hal met terrazzo-vloer; in de kerkruimte de originele houten kerkbanken, houten kansel en houten lambrizering. In het plafond bevinden zich decoratieve gietijzeren roosters. Waardering Het Hervormde kerkje van Eijsden is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de protestantse religie. Het kerkje bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Ensemblewaarde ontleent het kerkje aan zijn situering in de plaats Eijsden en daarmee van betekenis voor het aanzien van deze plaats. Het kerkje is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur, en de typologische zeldzaamheid. Gezien het beperkte aantal Hervormde kerkjes in Limburg is tevens sprake van functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499028
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Protestantse Kerk Eijsden
Kerkgebouw in 2016
Kerkgebouw in 2016
Plaats Eijsden
Gebouwd in 1906
Restauratie(s) 2015
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  499028
Architectuur
Architect(en) J.M. Odinot
Bouwmateriaal baksteen
Lijst van rijksmonumenten in Eijsden
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Protestantse kerk Eijsden[1] is een kerkgebouw in Eijsden, in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Het kerkgebouw is gesitueerd in het oude monumentale centrum van Eijsden op de hoek van het kruispunt van de Diepstraat en de Wilhelminastraat. Het gebouw wordt omgeven door een tuin.

In 1906 werd het kerkje gebouwd door J.M. Odinot voor de toenmalige Hervormde Gemeente. Het is een vrijstaand eenbeukig gebouw op een rechthoekige plattegrond met een toren aan de straatzijde die in de frontgevel geplaatst is. Het kerkje heeft elementen van neogotiek (ramen) en is opgetrokken uit baksteen en hardsteen. Het kerkje inclusief de toren is afgedekt met leien in maasdekking, met een zadeldak (schip) en een tentdak (toren). De ingang van het kerkgebouw bevindt zich onder de toren. Het tentdak heeft kleine kapelletjes.

Van binnen is het kerkgebouw voorzien van diverse zachte kleuren.

In 2007 is het interieur gerenoveerd en in 2015 is het gebouw gerestaureerd. Het gebouw is een rijksmonument.[2][3]

De kerk in de loop der jaren

Externe link


Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Eijsden

Pand met verdieping, op rechthoekige plattegrond en onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Diepstraat 23
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Volgens de jaartalankers uit 1662 daterend pand met verdieping, op rechthoekige plattegrond en onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zade..

Hoekhuis met segmentboogvenster in Naamse steen

Diepstraat 20
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoekhuis, XIX; segmentboogvenster in Naamse steen.

Huis van breuksteen en baksteen

Kerkstraat 31
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Huis van breuksteen en baksteen, XVIII, met ingang- en vensteromlijsting in Naamse steen. Verdieping later.

Huis met gepleisterde voorgevel; hoekblokken en segmentboogvensters in Naamse steen met oreillons en zware geprofileerde sluitstenen. Ingang met gepro ..

Kerkstraat 27
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Huis met gepleisterde voorgevel, XVIII A; hoekblokken en segmentboogvensters in Naamse steen met oreillons en zware geprofileerde sluitstene..

Groot hoekhuis met mansardedak; geblokte hoekpilasters en rechthoekige ingangs- en vensteromlijsting van Naamse steen

Kerkstraat 20
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Groot hoekhuis met mansardedak, XIXa; geblokte hoekpilasters en rechthoekige ingangs- en vensteromlijsting van Naamse steen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)