Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa met elementen van Art Nouveau in Gronsveld

Woonhuis

Rijksweg 45
6247AA Gronsveld (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Villa met elementen van Art Nouveau

Inleiding Met elementen van Art Nouveau in 1906 in opdracht van notaris Habets uit Eijsden gebouwde VILLA. De villa is vrijstaand gesitueerd aan de Rijksweg in de kern Gronsveld. Aan de achtergevel werd in 1920 een aanbouw gerealiseerd. De bijbouw van een garage is uitgesloten van bescherming. Omschrijving De villa heeft een in de lengterichting geplaatste L-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak en een schilddak met leien in Maasdekking. De erker in de frontgevel wordt afgedekt met een koepeldak met leien. Ruime aandacht voor decoratieve details en een doordachte bouwkundige detaillering. Segmentboogvormige en rechthoekige houten T-vensters. Voorgevel voorzien van ronde torenachtige erker met koepeldak. Aan de achtergevel een uitbouw in een bouwlaag met een zadeldak. Tevens aan de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak uit 1920, met dakterras voorzien van houten balustrade. In de rechterzijgevel in de eerste bouwlaag een venster van recentere datum. Groot dakoverstek met zaagtanddecoraties in hout. De eerste bouwlaag van het pand bezit horizontale banden in natuursteen. Ramen eerste bouwlaag afgedekt met een stalen latei aan weerszijden opgelegd op natuursteen, en een houten afscherming aan de bovenzijde. Raamdorpels met een lichte ronding in natuursteen en voorzien van een opstaande rand met overloopkanaal. De entree in de linkerzijgevel bestaat uit een dubbele deur en zijvensters met Jugendstil motieven en met een houten luifel. Op de linkerzijgevel een smeedijzeren muuranker in de vorm van een S. Smeedijzeren hekwerk tussen kolommen van natuursteen. Waardering De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering aan de Rijksweg en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Gronsveld. De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499022
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa met elementen van Art Nouveau in Gronsveld

Hoeve van mergel, met binnenplaats

Rijksweg 60
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van mergel, met binnenplaats, XVIII B; mooie afsluiting van het kerkplein.

In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl gebouwde kapelanie

Gronsvelder Kerkplein 2
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde KAPELANIE. De kapelanie is door middel van een muur aan de li..

Pastorie

Gronsvelder Kerkplein 4
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde PASTORIE. De pastorie is door middel van een muur aan de rech..

Huis Gronsveld: poortgebouw

Rijksweg 70
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW met gevelsteen 1880, rechthoekig gebouw in renaissance-stijl met langszijde direct aan de Rijksweg; s..

Huis Gronsveld: dienstwoning

Stationsstraat 2
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 4: DIENSTWONING, XIXd, in moestuin, rechthoekig gebouw onder laag schilddak met vierkante asbestpanne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa met elementen van Art Nouveau in Gronsveld

Foto's (5)