Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw in traditionele bouwstijl in Eijsden

Gebouw

Ir. Rocourstraat 28
6245AD Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1928
Architect: V.F. Marres en W.J. Sandhövel


Beschrijving van Kantoorgebouw in traditionele bouwstijl

Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1928 in opdracht van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij naar een ontwerp van de architecten V.F. Marres en W.J. Sandhövel uit Maastricht gebouwd KANTOORGEBOUW. Het kantoorgebouw is op het bedrijfsterrein van de Union Minière Oxyde gesitueerd. Omschrijving Vrijstaand kantoorgebouw met een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond. Het kantoorgebouw telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Vrijwel symmetrische indeling frontgevel. Rechthoekige houten vensters en deuren met roedeverdeling. Souterrainvensters. In rechterdeel frontgevel een ronde erker over twee bouwlagen met torendakje met pannen. In deze erker opvallende neo-classicistische houten vensteromlijsting. De ingangspartij met een rondboogvormig bovenlicht met roedeverdeling met hierboven een wapenschild. Linkerdeel frontgevel licht vooruitspringend. Gevels met decoratief metselwerk in bandvorm. Breed dakoverstek. Aan de linker- en rechterzijgevel een pergola in de vorm van bakstenen kolommen met decoratieve hardstenen afdekking en verbonden met een houten constructie. In middendeel achtergevel een torenachtig trappenhuis over drie bouwlagen en afgedekt met een torendakje en met in de twee en derde bouwlaag rechthoekige glas-in-lood vensters. Aan linkerdeel achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met een plat dak en aan het rechterdeel een aanbouw in twee bouwlagen met een schilddak. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de voormalige direkteurskamer met ronde erker en met hoge houten lambrizering met decoratief houtsnijwerk; hardstenen haardomlijsting; vensterbanken in bruin-grijze marmer en een houten balkenplafond. Trappenhuis met vloer in witte, zwarte en groene marmer; met smeedijzeren trapleuning met houten armlegger. Waardering Het kantoorgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het kantoorgebouw bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor het oeuvre van de architecten Marres en Sandhövel, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de bijzondere samenhang tussen het exterieur en delen van het interieur. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering aan de rand van de bebouwing van de plaats Eijsden en sterk verbonden met de sociaal-economische ontwikkeling van deze plaats. Het kantoorgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499016
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw in traditionele bouwstijl in Eijsden

Bakstenen hoeve met binnenplaats

Kapelkesstraat 36
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen hoeve met binnenplaats, XIX.

Villa in een eclectische bouwstijl

Prins Hendrikstraat 29
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een eclectische bouwstijl in 1905 in opdracht van direkteur Thomas van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij te Eijsden gebouw..

Villa met elementen van het Eclecticisme

Prins Hendrikstraat 27
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Met elementen van het Eclecticisme in 1905 in opdracht van direkteur J. Meesters van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij naar e..

Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Segmentboog en lateiboogvensters van Naamse steen. Witgeverfd

Kapelkesstraat 70
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Segmentboog en lateiboogvensters van Naamse steen. Witgeverfd.

Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Segmentboog en lateiboogvensters van Naamse steen

Kapelkesstraat 68
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Segmentboog en lateiboogvensters van Naamse steen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)