Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in een eclectische bouwstijl in Eijsden

Woonhuis

Prins Hendrikstraat 29
6245ED Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Villa in een eclectische bouwstijl

Inleiding In een eclectische bouwstijl in 1905 in opdracht van direkteur Thomas van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij te Eijsden gebouwde VILLA. De villa is vrijstaand gesitueerd. De naastgelegen villa Prins Hendrikstraat 27 werd eveneens in 1905 gebouwd in opdracht van een direkteur van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij. De bijbouw van een garage is uitgesloten van bescherming. Omschrijving De villa heeft een L-vormige plattegrond, telt twee deels drie bouwlagen en wordt afgedekt met een gebroken tentdak met mastiek leien. Het torengedeelte heeft een tentdak met leien in Maasdekking. Dakkapellen met smeedijzeren nokversieringen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Plint in natuursteen. Linkerdeel frontgevel naar voren springend en uitlopend in een toren. Torendak bekroond met smeedijzeren windvaan. Houten rechthoekige vensters en deuren. Geveldecoratie in de vorm van horizontale gele baksteen banden. Entreepartij met trap in hardsteen. Authentieke deur met smeedijzeren roosters en met een glas-in-lood bovenlicht. Luifel boven entreepartij rustend op gietijzeren kolommen, op deze luifel een balkon met smeedijzeren balustrade. Hardstenen dorpelstenen, lateien en diamantkoppen naast vensters en deur. Boven de vensters en balkondeur decoratieve boogvormige vulstukken in gele baksteen met decoratief stucwerk. Karakteristieke vensterindeling. In de rechterzijgevel blinde vensters in de tweede bouwlaag. In de linkerzijgevel in de eerste bouwlaag een kleine erker met plat dak. In de achtergevel in eerste bouwlaag een erker met plat dak met hierop een balkon met balustrade. Decoratieve dakrand. Van het INTERIEUR is onder meer van belang: gang met authentieke mozaïekvloer met florale motieven; in enkele kamers haarden met een marmeren omlijsting. De indeling van het interieur is grotendeels intact. Waardering De villa is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling met name in relatie met de naastgelegen villa Prins Hendrikstraat 27. De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de streekgebeonden architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de villa aan zijn situering aan de Prins Hendrikstraat, een straat met veelal villabebebouwing uit de periode 1900-1940, en is daarmee van betekenis voor het aanzien van de plaats Eijsden. De villa is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499010
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in een eclectische bouwstijl in Eijsden

Villa met elementen van het Eclecticisme

Prins Hendrikstraat 27
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Met elementen van het Eclecticisme in 1905 in opdracht van direkteur J. Meesters van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij naar e..

Kantoorgebouw in traditionele bouwstijl

Ir. Rocourstraat 28
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1928 in opdracht van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij naar een ontwerp van de architecten V..

Bakstenen hoeve met binnenplaats

Kapelkesstraat 36
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen hoeve met binnenplaats, XIX.

Hervormde Kerk

Wilhelminastraat 1
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Met elementen van Neo-Gotiek in 1906 naar een ontwerp van architect J.M. Odinot uit Wijk bij Duurstede gebouwd HERVORMD KERKJE. ..

Sint-Martinuskerk

St. Martinusstraat 3
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
R.K. KERK; laatgotische toren, XVIa; driebeukig schip XIV-XVIIIa, koor met aanbouwen 1851. In het torenportaal Romaanse latei met drie relie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in een eclectische bouwstijl in Eijsden

Foto's (2)