Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa met elementen van het Eclecticisme in Eijsden

Woonhuis

Prins Hendrikstraat 27
6245ED Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1905
Architect: Jolissen


Beschrijving van Villa met elementen van het Eclecticisme

Inleiding Met elementen van het Eclecticisme in 1905 in opdracht van direkteur J. Meesters van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij naar een ontwerp van architect Jolissen gebouwde VILLA. De villa is vrijstaand gesitueerd. De naastgelegen villa Prins Hendrikstraat nummer 29 werd eveneens in 1905 gebouwd in opdracht van een direkteur van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij. Omschrijving De villa heeft een in de lengterichting geplaatste L-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met leien in Maasdekking. Dakkapellen met smeedijzeren nokversieringen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Rechthoekige houten vensters en deur met bovenlicht. Rustica plint. Rechterdeel frontgevel naar voren springend en uitlopend in een topgevel. In deze topgevel twee rondboogvormige venstertjes. Op de nok van dit geveldeel een smeedijzeren windvaan. Decoratie in de vorm van horizontale gele baksteen banden met uitzondering van de achtergevel. Deur met smeedijzeren roosters. Boven de ingangspartij : houten luifel, steunend op houten zuil. Op deze luifel een houten balkon met balkonhek van recentere datum. Hardstenen dorpelstenen, lateien en diamantkoppen naast de vensters en balkondeur. Vensters en balkondeur met rondboogvormige vulstukken met decoratief stucwerk en met bogen van gele baksteen. Karakteristieke vensterindeling. Breed houten dakoverstek. Indeling interieur redelijk intact. Aan de achtergevel een deels houten veranda met plat dak. Eveneens aan de achtergevel in de eerste bouwlaag een kleine uitbouw met plat dak. Waardering De villa is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling met name in relatie met de naastgelegen villa Prins Hendrikstraat nummer 29. De villa bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de streekgebonden architectuur en de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Ensemblewaarde ontleent de villa aan zijn situering aan de Prins Hendrikstraat, een straat met veelal villabebouwing uit de periode 1900-1940, en is daarmee van betekenis voor het aanzien van de plaats Eijsden. De villa is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499004
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa met elementen van het Eclecticisme in Eijsden

Villa in een eclectische bouwstijl

Prins Hendrikstraat 29
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een eclectische bouwstijl in 1905 in opdracht van direkteur Thomas van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij te Eijsden gebouw..

Kantoorgebouw in traditionele bouwstijl

Ir. Rocourstraat 28
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1928 in opdracht van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij naar een ontwerp van de architecten V..

Sint-Martinuskerk

St. Martinusstraat 3
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
R.K. KERK; laatgotische toren, XVIa; driebeukig schip XIV-XVIIIa, koor met aanbouwen 1851. In het torenportaal Romaanse latei met drie relie..

Bakstenen hoeve met binnenplaats

Kapelkesstraat 36
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen hoeve met binnenplaats, XIX.

Grenspaal tussen Loenen en Wolferen

oostelijk van viaduct A50
Loenen (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving De grenspaal Loenen/Wolferen (A) is aan de landzijde in het dijktalud geplaatst nabij en ten oosten van het viaduct van de sne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa met elementen van het Eclecticisme in Eijsden

Foto's (2)