Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Gronsveld

Kerkelijk Gebouw

Gronsvelder Kerkplein 4
6247CM Gronsveld (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Pastorie

Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde PASTORIE. De pastorie is door middel van een muur aan de rechterzijgevel verbonden met de naastgelegen kapelanie die uit dezelfde bouwperiode dateert. Pastorie en kapelanie zijn gelegen aan het Kerkplein naast de reeds rijksbeschermde R.K. Sint Martinuskerk. De aanbouw aan de rechterzijgevel is uitgesloten van bescherming. Omschrijving De pastorie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met Hollandse pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en mergel. Halfvrijstaande pastorie. Symmetrische indeling frontgevel. Rechthoekige houten vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten. Eerste en tweede bouwlaag gescheiden door middel van een mergel richel. Boven de vensters en de deur decoratieve rollagen in rode baksteen en mergel. Siermetselwerk onder de dakrand. Glas-in-lood vensters en deur met glas-in-lood bovenlicht. Smeedijzeren muurankers. Deur met trap van recentere datum. In de muur aan de rechterzijgevel een segmentboogvormig houten poortje. Deze muur vormt de verbinding met de naastgelegen kapelanie. In de rechterzijgevel en de achtergevel enkele vensteromlijstingen in hardsteen. Linkerzijgevel gecementeerd met in de eerste bouwlaag een venster van recentere datum. Aan de rechterzijgevel in de eerste bouwlaag een aanbouw van recentere datum met plat dak. Waardering De pastorie in combinatie met de naastgelegen kapelanie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de katholieke religie. Deze combinatie is eveneens typologisch van belang. Ensemblewaarde ontleent de pastorie met de naastgelegen kapelanie aan de situering aan het kerkplein naast de monumentale Sint Martinuskerk en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Gronsveld. De pastorie in combinatie met de naastgelegen kapelanie is tenslotte van algemeen belang op grond van de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498998
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Gronsveld

In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl gebouwde kapelanie

Gronsvelder Kerkplein 2
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde KAPELANIE. De kapelanie is door middel van een muur aan de li..

Hoeve van mergel, met binnenplaats

Rijksweg 60
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van mergel, met binnenplaats, XVIII B; mooie afsluiting van het kerkplein.

Villa met elementen van Art Nouveau

Rijksweg 45
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Met elementen van Art Nouveau in 1906 in opdracht van notaris Habets uit Eijsden gebouwde VILLA. De villa is vrijstaand gesitueer..

Huis Gronsveld: poortgebouw

Rijksweg 70
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW met gevelsteen 1880, rechthoekig gebouw in renaissance-stijl met langszijde direct aan de Rijksweg; s..

Huis Gronsveld: dienstwoning

Stationsstraat 2
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 4: DIENSTWONING, XIXd, in moestuin, rechthoekig gebouw onder laag schilddak met vierkante asbestpanne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Gronsveld

Foto's (1)