Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl gebouwde kapelanie in Gronsveld

Kerkelijk Gebouw

Gronsvelder Kerkplein 2
6247CM Gronsveld (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl gebouwde kapelanie

Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde KAPELANIE. De kapelanie is door middel van een muur aan de linkerzijgevel verbonden met de naastgelegen pastorie die uit dezelfde bouwperiode dateert. Kapelanie en pastorie zijn gelegen aan het kerkplein naast de reeds rijksbeschermde R.K. Sint Martinuskerk. De diverse aanbouwen aan achtergevel en rechterzijgevel zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving De kapelanie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met Hollandse pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Halfvrijstaande kapelanie. Symmetrische indeling frontgevel. Gecementeerde plint. Rechthoekige houten vensters in een rondboogvormige omlijsting. In rechterdeel frontgevel twee blinde vensters. Deur in rechterzijgevel. Rondboogvormige vulstukken met hierin decoratief metselwerk. Smeedijzeren muurankers. Hardstenen dorpelstenen. Aan de achtergevel aanbouw in een bouwlaag met plat dak met hieraan een aanbouw van een halfronde veranda met hierop een terras. Aanbouw van een garage met plat dak. Waardering De kapelanie in combinatie met de naastgelegen pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de katholieke religie. Deze combinatie is eveneens typologisch van belang. Ensemblewaarde ontleent de kapelanie met de naastgelegen pastorie aan de situering aan het kerkplein naast de monumentale Sint Martinuskerk en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Gronsveld. De kapelanie in combinatie met de naastgelegen pastorie is tenslotte van algemeen belang op grond van de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498992
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl gebouwde kapelanie in Gronsveld

Pastorie

Gronsvelder Kerkplein 4
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde PASTORIE. De pastorie is door middel van een muur aan de rech..

Hoeve van mergel, met binnenplaats

Rijksweg 60
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve van mergel, met binnenplaats, XVIII B; mooie afsluiting van het kerkplein.

Villa met elementen van Art Nouveau

Rijksweg 45
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Inleiding Met elementen van Art Nouveau in 1906 in opdracht van notaris Habets uit Eijsden gebouwde VILLA. De villa is vrijstaand gesitueer..

Huis Gronsveld: poortgebouw

Rijksweg 70
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW met gevelsteen 1880, rechthoekig gebouw in renaissance-stijl met langszijde direct aan de Rijksweg; s..

Huis Gronsveld: dienstwoning

Stationsstraat 2
Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 4: DIENSTWONING, XIXd, in moestuin, rechthoekig gebouw onder laag schilddak met vierkante asbestpanne..

Kaart & Routeplanner

Route naar In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl gebouwde kapelanie in Gronsveld

Foto's (1)