Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand gelegen telefooncel in Warmenhuizen

Overig

Westfriesedijk 39
1749CR Warmenhuizen (gemeente Harenkarspel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1930-1932
Architect: J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt

(1 recensie)

Beschrijving van Vrijstaand gelegen telefooncel

Inleiding Vrijstaand gelegen TELEFOONCEL naar een uit 1930-1932 daterend ontwerp van de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. De in functionalistische stijl gebouwde telefooncel ligt aan de voet van de Westfriesedijk (westzijde) op het terrein van het bungalowpark "Geestmerambacht". N.B. De telefoon in de cel is van latere datum en valt buiten de bescherming. Omschrijving Grijsgeverfde metalen telefooncel op vierkant grondplan. De circa twee meter hoge telefooncel wordt afgesloten door een plat metalen dak. De vier gevelzijden van de telefooncel zijn ieder circa één meter breed en bestaan elk uit vijf boven elkaar gelegen ruiten welke in metaal zijn gevat. De bovenste ruit van alle gevelzijden is gevuld met blauw glas, met daarin in witte letters - eveneens naar ontwerp van Brinkman en van der Vlugt- het woord "TELEFOON". De overige ruiten zijn van doorzichtig glas. Eén gevelzijde (O) is de deur en draait naar buiten toe open. Deze deur heeft een metalen handvat. In deze deur is de bovenste ruit met daarin het woord "TELEFOON" smaller. Voorts is in deze deurzijde in de middelste ruit in witte letters het opschrift "OOK TELEGRAMMEN" aangebracht. De vloer van de telefooncel op vierkante plint beataat uit een gewapend betonplaat met terrazzo-afwerking. De plint heeft daarbij nog een ijzeren omranding. Waardering De telefooncel is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als zijnde een zeldzaam geworden exemplaar van het straatmeubilair dat in de periode 1930-1932 in opdracht van de PTT in functionalistische stijl is ontworpen door de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. Tevens is het object van belang binnen het oeuvre van de architecten Brinkman en Van der Vlugt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498912
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen (1)

Vrijstaand gelegen telefooncel
1
Recensie door: ()
Waar staat dat ding dan precies.....nergens te vinden hoor
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand gelegen telefooncel in Warmenhuizen

Cafe Sluiszicht. Rechthoekig voorgedeelte met verdieping, gedekt door schilddak, waartegen aan de achterzijde een verdiepingloze vleugel onder zadelda ..

Westfriesedijk 27
Warmenhuizen (Gemeente Harenkarspel)
Cafe Sluiszicht. Rechthoekig voorgedeelte met verdieping, gedekt door schilddak, waartegen aan de achterzijde een verdiepingloze vleugel ond..

De Kroft

Huismansweg 13
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA "De Kroft" uit 1920 is gebouwd door aannemer C. Koel uit Schoorl naar ontwerp van de Amsterdamse architecten Heineke en Kui..

Kijkduin

Molenweg 13
Schoorl (Gemeente Bergen)
Korenmolen Kijkduin. Ronde bovenkruier; bouwjaar 1772.

Kerk. Eenvoudig, langgerekt gebouwtje. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk door onbekende maker

Kerkpad 15
Warmenhuizen (Gemeente Harenkarspel)
Kerk. Eenvoudig, langgerekt gebouwtje, blijkens gevelsteen daterend uit 1875. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, midden 18e eeuw gemaakt door..

Arbeiderswoning

Heereweg 140
Schoorl (Gemeente Bergen)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken ARBEIDERSWONING), onderdeel van het complex keuterboerderij Heereweg 140. De woning best..

Kaart & Routeplanner