Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Consistoriekamer in Sint Maarten

Kerkelijk Gebouw

Valkkogerweg 39
1744GB Sint Maarten (gemeente Harenkarspel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Consistoriekamer

Omschrijving De uit 1900 daterende CONSISTORIEKAMER, welke ten noordwesten van de Ned. Herv. dorpskerk is gelegen en daarmee wordt verbonden door middel van een tussenaanbouw, is één bouwlaag hoog op een rechthoekige plattegrond. Het pand wordt gedekt door een zadeldak bedekt met grijze platte Friese pannen. De noklijn van het pand loopt parallel aan de kerk. De consistoriekamer is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint. Op de hoeken van de gevels zijn hoeklisenen uitgemetseld die doorlopen tot circa 0,5 meter boven de goot. De kopse zijden van het pand worden door eentuitgevel afgesloten die bekroond is met een natuurstenen decoratie. De oostgevel bezit op de begane grond een driedelig houten schuifvenster en in de geveltop een ijzeren roosvenster. Deze gevelzijde is versierd met detailleringen van oranje, gele en donkergrijze baksteen. Rondom de vensters en in een horizontale baksteen laag tussen de begane grond en de verdieping bevinden zich deze versieringen. Voorts is de oostgevel met een drietal gietijzeren siermuurankers in rozetvorm versierd. Links onderaan bevindt zich in de oostgevel een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "16 AUGUSTUS 1900 DE EERSTE STEEN AAN DIT GEBOUW GELEGD DOOR N. DEKKER PRESIDENT KERKVOOGD". De lange noordgevel is door middel van drie uitgemetselde lisenen in vier traveeën verdeeld. In de twee rechter traveeën bevindt zich een houten T-schuifvenster. De overige traveeën zijn blind. De westgevel bezit op de begane grond een houten schuifvenster en in de topgevel een ijzeren roosvenster. In deze gevelzijde bevinden zich enkele ijzeren muurankers. De zuidgevel is door de daarlangs gelegen tussenaanbouw die de consistoriekamer met de kerk verbindt, nauwelijks zichtbaar. Waardering De consistoriekamer is als onderdeel van het complex van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498850
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Consistoriekamer in Sint Maarten

Hervormde Kerk

Valkkogerweg 39
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Omschrijving HERV. KERK. Vijf traveeën diep schip van een laatgotische kerk, in 1839 (1859?) van koor en toren beroofd. Op de torenvoet is..

Toegangshek bij kerkhof

Valkkogerweg 39
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Omschrijving Het bij het kerkhof behorende TOEGANGSHEK, gelegen ten noordwesten van de Ned. Herv. dorpskerk, is opgetrokken in smeedijzer. ..

Stolpboerderij, aan de rand van het dorp gelegen, houten topgevel boven het woongedeelte. In de top een vlieringluik. Zijwand van hout (Gepotdekselde ..

Valkkogerweg 11
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Aan de rand van het dorp gelegen stolpboerderij. Houten topgevel boven het woongedeelte. In de top een vlieringluik. Zijwand van hout (Gepot..

Terrein waarin terp

Corneliswerverweg/ Cornelissen werf
Schagen
Terrein waarin terp. Datering: Middeleeuwen.

Grote stolphoeve, fraai gelegen in de nabijheid van de molen. Boven het woongedeelte kleine houten topgevel

Groenveldsdijk 16
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Grote stolphoeve, 19e eeuws, fraai gelegen in de nabijheid van de molen. Boven het woongedeelte kleine houten topgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Consistoriekamer in Sint Maarten