Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kloosterhof van het Sint-Rosaklooster, omringd door een kloostergang in traditionalistische bouwstijl, achterliggende moestuin, grenzend aan Sint-Ritakerk in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Hagedoornplein 4
1031BV Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926-1927
Architect: A.J. Kropholler


Beschrijving van Kloosterhof van het Sint-Rosaklooster, omringd door een kloostergang in traditionalistische bouwstijl, achterliggende moestuin, grenzend aan Sint-Ritakerk

Inleiding In 1926-1927 tot stand gekomen KLOOSTERHOF omringd door een KLOOSTERGANG en achterliggende MOESTUIN naar traditionalistisch ontwerp van A.J. Kropholler in opdracht van de congregatie van de H. Catharina van Senen, zusters Dominicanessen te Voorschoten, oorspronkelijk ingeklemd tussen een bij het St. Ritaklooster behorende jongens- en meisjesschool, eveneens van Kropholler, en de kloostercorridor. De beperkte hoogte van de kloostergangen werd bepaald door de plaats van de direct hierboven aansluitende vensters van de scholen. De moestuin is aan de achterzijde grotendeels ommuurd, op de plaats van de - inmiddels gesloopte - schoolgebouwen is aan de Wingerdweg een schutting geplaatst. Omschrijving Op een trapeziumvormige plattegrond tot stand gekomen kloosterhof, bestaande uit een kloostergang met vlakke balkenzoldering, aan de buitenzijde gedragen door een bakstenen muur, aan de kloosterhofzijde door pijlers. De gedeeltelijk open middengang, in het midden over vier traveeen aan weerszijden door pijlers gedragen, biedt toegang tot de achterliggende moestuin. De zoldering van de kloostergang rust aan de muurzijde op bakstenen consoles, gedecoreerd met een staafanker. De vierzijdige pijlers, op basement, met veelvormige kapitelen en een dekplaat, zijn bekroond met houten dekplaten die door metaalbanden verbonden zijn met de balkenzoldering. De vloer bestaat uit rode tegels met ter plaatse van pijlers en bakstenen consoles een accentuering in de vorm van grijze tegels. De kloostergang is aan de moestuinzijde voorzien van gemetselde versneden steunberen, eindigend onder de daklijst en in het midden een boven het dak uitkragende expressief vormgegeven bakstenen pijler aan de moestuinzijde voorzien van een terracottabeeld van Anna te Drieen van Lambertus Zijl uit de bouwtijd. De muren van de kloostergangen zijn aan de binnenzijde op de hoeken gedecoreerd met terracotta tegeltableaux waarop voorstellingen van Maria Magdalena, Catharina van Siena, Rosa van Lima en Catharina van Alexandrie, de kapitelen met verschillende gestileerde Christusmonogrammen (onder meer 'crux monogrammatica'), Dominicaner kruis en op de drie pijlers aan de moestuinzijde het kruis (geloof), ankerkruis (hoop) en het kruishart (liefde). In het midden van het kloosterhof komen twee tussen de grasvelden gelegen paden bijde doorgang naar de moestuin bijeen. Tegen de kloostermuur bevindt zich een beeld uit latere tijd van Maria met kind op een bakstenen sokkel. Waardering Kloosterhof, kloostergang en moestuin van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Van typologisch belang binnen het oeuvre van Kropholler, alsmede als bijzonder onderdeel van het kerkelijke complex. Tevens van betekenis vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498728
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Sint-Rosaklooster aan de Wingerdweg
Tympaan, Sint-Rosaklooster

Het Sint-Rosaklooster is een rooms-katholiek zusterhuis aan de Wingerdweg 4 in Amsterdam-Noord. Het werd gebouwd in 1926-'27 naar ontwerp van A.J. Kropholler in traditionalistische bouwstijl.

Het klooster bestaat uit een zusterhuis met kapel en is verbonden met het kloosterhof en werd gebouwd in opdracht van de Congregatie van de H. Catharina van Senen, zusters Dominicanessen te Voorschoten. Het klooster staat naast de Sint-Ritakerk.

Bij het bombardement op Amsterdam-Noord op 17 juli 1943 werd het klooster beschadigd. Het werd in 1944 gerestaureerd door C.M. van Moorsel Pzn.Monumenten in de buurt van Kloosterhof van het Sint-Rosaklooster, omringd door een kloostergang in traditionalistische bouwstijl, achterliggende moestuin, grenzend aan Sint-Ritakerk in Amsterdam

Gebouw met vier woningen in traditionalistische bouwstijl, behorend bij Sint-Ritakerk

Buiksloterweg 97
Amsterdam
Inleiding In de zuidoostelijke hoek van het kloostercomplex, aan de Buiksloterweg gelegen in 1930 gerealiseerd DUBBELWONINGBLOK, oorspronke..

Sint-Ritakerk, een brede basilicale Rooms-katholieke kerk in traditionalistische bouwstijl, oorlogschade door bombardement in 1943 hersteld in 1946-19 ..

Hagedoornplein 2
Amsterdam
Inleiding Een in 1921-1922 naar een ontwerp van A.J. Kropholler tot stand gekomen georienteerde R.K. basilicale KERK in traditionalistische..

Pastorie van de Sint-Ritakerk eveneens in traditionalistische bouwstijl

Buiksloterweg 95
Amsterdam
Inleiding In 1921-1922 tot stand gekomen PASTORIE naar ontwerp van A.J. Kropholler in opdracht van het kerkbestuur van de parochie St. Rita..

Sint-Rosaschool, onderdeel van Sint-Rosaklooster, voormalige huishoudschool, traditionalistische bouwstijl

Hagedoornplein 12
Amsterdam
Inleiding In 1929-1930 tot stand gekomen St. ROSASCHOOL naar ontwerp van A.J. Kropholler in traditionalistische stijl in opdracht van de co..

Sint-Rosaklooster, Rooms-katholiek zusterhuis met kapel in traditionalistische bouwstijl, oorlogsschade door bombardement in 1943 hersteld in 1944

Wingerdweg 4
Amsterdam
Inleiding In 1926-1927 tot stand gekomen KLOOSTER voor monialen gelegen aan een driehoekig voorplein en bestaande uit een zusterhuis met ka..

Kaart & Routeplanner