Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van de Sint-Ritakerk eveneens in traditionalistische bouwstijl in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Buiksloterweg 95
1031CJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1922
Architect: A.J. Kropholler


Beschrijving van Pastorie van de Sint-Ritakerk eveneens in traditionalistische bouwstijl

Inleiding In 1921-1922 tot stand gekomen PASTORIE naar ontwerp van A.J. Kropholler in opdracht van het kerkbestuur van de parochie St. Rita in traditionalistische stijl, gelegen op de hoek van het Hagedoornplein en de Buiksloterweg, zuidelijk van de St. Ritakerk en omgeven door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers. Omschrijving Op een samengestelde plattegrond uit donkerbruine baksteen opgetrokken pastorie bestaande uit een beganegrond, twee verdiepingen en een kapverdieping onder een met rode pannen gedekt zadeldak met lage schoorstenen en dakkapellen. De voorgevel, die uit acht traveeen bestaat, wordt geleed door verschillende grote meerruitsvensters, regelmatig over de gevel verdeeld. Het linkerdeel heeft op de begane grond een rechthoekige vooruitspringende erker met op de eerste verdieping een balkon achter een opengewerkte bakstenen borstwering, die in het midden gedeelte op de verdieping overgaat in een loggia met twee rondbogen en vierzijdige natuurstenen deelzuil. Gesloten rechterzijgevel met op begane grond en op de verdiepingen centraal in het gevelvlak geplaatste vensters van verschillende grootte. Op de tweede verdieping gevelsteen met jaartal AD 1921. Puntgevel met natuurstenen bekroning in de vorm van een kruis. Aan de achterzijde, gelegen aan de Buiksloterweg, een aanbouw, bestaande uit twee verdiepingen onder een plat dak achter een gemetselde, aan de bovenzijde opengewerkte, borstwering. Zes- en negenruitsvensters met natuurstenen hoekblokken zijn regelmatig en veelal paarsgewijs in de gevel geplaatst. In het noordoosten sluit de aanbouw aan bij de misdienaarsruimte van de kerk. De entree van de pastorie bevindt zich in de zuidoostelijke hoek van de aanbouw, aan de Buiksloterweg, en wordt gevormd door een spitsboogvormig portaal met een lage stoep. Boven het portaal een klein balkon met opengewerkte borstwering. In het inwendige in het trappenhuis een groot glas-in-lood venster, gesigneerd KT 1948, met voorstellingen uit het leven van de H. Rita, door de zusters Dominicanessen geschonken. Op beide verdiepingen wordt de overloop gedeeld door twee spitsbogen op natuurstenen deelzuil. Waardering In- en exterieur van de pastorie van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, in een voor Kropholler kenmerkende traditionalistische stijl met naast het veelvuldige gebruik van baksteen in natuursteen uitgevoerde details. Van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in de zuidoostelijke hoek van de Buiksloterham, tevens van belang als onderdeel van een groot kerkelijk complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498726
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Ritakerk
Hagedoornplein 2.JPG
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 55′ OL
Gebouwd in 1921-1922
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  498725
Architectuur
Architect(en) Alexander Kropholler
Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Noord
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Rooms-katholieke Sint-Ritakerk aan het Hagedoornplein 2 in Amsterdam-Noord werd gebouwd in 1921-'22 naar ontwerp van A.J. Kropholler.

Het is een brede basicale kerk met apsis en toren, naar een traditionalistisch ontwerp met rationalistische details. Bij het bombardement op Amsterdam-Noord op 17 juli 1943 werd de kerk zwaar beschadigd. Er vielen tientallen doden en gewonden. Bij het herstel van de oorlogsschade in 1946-'47 werden naar ontwerp van C.M. Van Moorsel enkele wijzigingen aangebracht. Het schip werd verlengd en de bestaande toren vervangen door de huidige, niet afgebouwde, zware toren. In 1973 werd de westelijke helft van de kerk verbouwd tot openbare bibliotheek.

Eveneens ontworpen door Kropholler zijn de pastorie (Buiksloterweg 95; 1921-'22) en het ten behoeve van de dominicanessen van Voorschoten toegevoegde Sint-Rosaklooster (Wingerdweg 4; 1926-'27). Zij verzorgden het onderwijs in de bijbehorende bewaarschool en lagere school (jongens en meisjes). Het zusterhuis met kapel en de kloosterhof zijn na beschadiging in 1943 eveneens hersteld door C.M. van Moorsel.


Monumenten in de buurt van Pastorie van de Sint-Ritakerk eveneens in traditionalistische bouwstijl in Amsterdam

Gebouw met vier woningen in traditionalistische bouwstijl, behorend bij Sint-Ritakerk

Buiksloterweg 97
Amsterdam
Inleiding In de zuidoostelijke hoek van het kloostercomplex, aan de Buiksloterweg gelegen in 1930 gerealiseerd DUBBELWONINGBLOK, oorspronke..

Sint-Ritakerk, een brede basilicale Rooms-katholieke kerk in traditionalistische bouwstijl, oorlogschade door bombardement in 1943 hersteld in 1946-19 ..

Hagedoornplein 2
Amsterdam
Inleiding Een in 1921-1922 naar een ontwerp van A.J. Kropholler tot stand gekomen georienteerde R.K. basilicale KERK in traditionalistische..

Kloosterhof van het Sint-Rosaklooster, omringd door een kloostergang in traditionalistische bouwstijl, achterliggende moestuin, grenzend aan Sint-Rita ..

Hagedoornplein 4
Amsterdam
Inleiding In 1926-1927 tot stand gekomen KLOOSTERHOF omringd door een KLOOSTERGANG en achterliggende MOESTUIN naar traditionalistisch ontwe..

Sint-Rosaschool, onderdeel van Sint-Rosaklooster, voormalige huishoudschool, traditionalistische bouwstijl

Hagedoornplein 12
Amsterdam
Inleiding In 1929-1930 tot stand gekomen St. ROSASCHOOL naar ontwerp van A.J. Kropholler in traditionalistische stijl in opdracht van de co..

Sint-Rosaklooster, Rooms-katholiek zusterhuis met kapel in traditionalistische bouwstijl, oorlogsschade door bombardement in 1943 hersteld in 1944

Wingerdweg 4
Amsterdam
Inleiding In 1926-1927 tot stand gekomen KLOOSTER voor monialen gelegen aan een driehoekig voorplein en bestaande uit een zusterhuis met ka..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)