Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boas: portiersgebouw in Amsterdam

Woonhuis

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
1011LN Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1878-1879
Architect: J.W. Meijer


Beschrijving van Boas: portiersgebouw

Complex-onderdeel 5 (PORTIERSGEBOUW) In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer, op een hardstenen plint in baksteen, met enkele hardstenen sierblokken, onder zinken zadeldak op geknikte plattegrond opgetrokken poortgebouw, in oorsprong bestemd als portierswoning. Het in oorsprong symmetrisch met het voormalig directiekantoor uitgevoerde gebouw heeft gebosseerde hoeklisenen en in de puntvormig beeindigde kopgevels elk klimmende boogfriezen, en langs de zijgevels rechte boogfriezen. De voorgevel was in oorsprong identiek aan die van het linkerportiersgebouw en bevat thans twee rondboogvensters en in de top een vierruitsstolpraam. De geknikte rechterzijgevel heeft verder nog twee rondboogvensters met roedenverdeling en in het midden een gebosseerde pilaster. De linkerzijgevel heeft in het midden van het voorste gedeelte een deur met halfrond, verdeeld bovenlicht in een witgepleisterde, driehoekig bekroonde omlijsting en te weerszijden een rondboogvormig blindvenster met ruitvormig ingesneden pleisterwerkvulling; in het achtergedeelte in het midden een rondboogvormig schuifvenster met roedenverdeling met een witgepleisterde, driehoekig bekroonde omlijsting en twee smalle rondboogvensters met drieruitsverdeling te weerszijden. De achtergevel is blind. Portiersgebouw met voor de oorspronkelijke functie en tijd van ontstaan typerende bouwhistorische en stilistische kenmerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498639
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boas: portiersgebouw in Amsterdam

Boas: voormalig directiekantoor

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel 4 (VOORMALIG DIRECTIEKANTOOR) In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer op een hardstenen plint in baksteen, met..

Boas: hekpijlers

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel 6 (HEKPIJLERS) Tussen de beide poortgebouwen - met boven de doorrit een (recent vernieuwde) segmentvormige overkapping in..

Boas

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel met monumentnummer 498625 (HOOFDGEBOUW)Smal, doch langgerekt (in oorsprong symmetrisch) hoofdgebouw, teruggerooid gesituee..

Boas: ketelhuis

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel 2 (KETELHUIS) In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer tot stand gekomen ketelhuis, opgetrokken in baksteen op e..

Boas: fabrieksschoorsteen

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel 3 (FABRIEKSSCHOORSTEEN) Direct naast het ketelhuis gesitueerde fabrieksschoorsteen van omstreeks 33 meter hoogte, naar on..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boas: portiersgebouw in Amsterdam

Foto's (1)