Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boas: voormalig directiekantoor in Amsterdam

Gebouw

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
1011LN Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1878-1879
Architect: J.W. Meijer


Beschrijving van Boas: voormalig directiekantoor

Complex-onderdeel 4 (VOORMALIG DIRECTIEKANTOOR) In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer op een hardstenen plint in baksteen, met enkele hardstenen sierblokken, onder zinken zadeldak opgetrokken rechthoekig poortgebouw, in oorsprong bestemd als directiekantoor. Dit aanvankelijk symmetrisch met het rechter portiersgebouw opgezette kantoortje heeft gebosseerde hoeklisenen en in de puntvormig beeindigde kopgevels elk klimmende boogfriezen, twee negenruitsschuifvensters met halfronde bovenlichten en een tondo. In het midden van de rechterzijgevel de ingang met halfrond bovenlicht met onderverdeling, tezamen in een witgepleisterde, driehoekig bekroonde omlijsting, rechts een rondboogvormig blindvenster met ruitvormig ingesneden pleisterwerkvulling, en links een naderhand aangebrachte deur. De blinde linkerzijgevel bevat bovenaan natuursteenblokken. Poortgebouw met voor de oorspronkelijke functie en tijd van ontstaan typerende bouwhistorische en stilistische kenmerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498638
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boas: voormalig directiekantoor in Amsterdam

Boas: portiersgebouw

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel 5 (PORTIERSGEBOUW) In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer, op een hardstenen plint in baksteen, met enkele ha..

Boas: hekpijlers

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel 6 (HEKPIJLERS) Tussen de beide poortgebouwen - met boven de doorrit een (recent vernieuwde) segmentvormige overkapping in..

Boas

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel met monumentnummer 498625 (HOOFDGEBOUW)Smal, doch langgerekt (in oorsprong symmetrisch) hoofdgebouw, teruggerooid gesituee..

Boas: ketelhuis

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel 2 (KETELHUIS) In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer tot stand gekomen ketelhuis, opgetrokken in baksteen op e..

Boas: fabrieksschoorsteen

Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Amsterdam
Complex-onderdeel 3 (FABRIEKSSCHOORSTEEN) Direct naast het ketelhuis gesitueerde fabrieksschoorsteen van omstreeks 33 meter hoogte, naar on..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boas: voormalig directiekantoor in Amsterdam

Foto's (1)