Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuindorpkerk, vanwege het orgel met hoofdwerk en onderpositief en aangehangen pedaal in Utrecht

Kerkelijk Gebouw

H.F. van Riellaan 5 a
3571WB Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Tuindorpkerk, vanwege het orgel met hoofdwerk en onderpositief en aangehangen pedaal

Tuindorpkerk, vanwege het orgel met Hoofdwerk en onderpositief en aangehangen pedaal. Gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw. Het orgel werd in 1803 vanuit de Minderbroederskerk te Roermond verplaatst naar de Munsterkerk aldaar. IN 1898 werd het instrument verplaatst naar de Oosterkerk te Utrecht door de gebr. Franssen te Roermond. Na sluiting van deze kerk in 1977 werd het orgel na restauratie door de firma Leeflang te Apeldoorn in 1985 geplaatst in de Tuindorpkerk te Utrecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498265
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tuindorpkerk
Tuindorpkerk aan de Professor Suringarlaan 1
Tuindorpkerk aan de Professor Suringarlaan 1
Plaats Utrecht
Denominatie Gereformeerd (tot 2004)
PKN
Gebouwd in 1936
Monumentale status Rijksmonument (orgel)
Gemeentelijk monument (kerkgebouw)
Monumentnummer  498265
Architectuur
Architect(en) Abraham van der Kraan
Stijlperiode Traditionalisme
Interieur
Orgel Conradus Ruprecht II (± 1715)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Tuindorpkerk is een protestantse kerk op de hoek van de Professor Suringarlaan en de H.F. van Riellaan in de wijk Tuindorp in de Nederlandse stad Utrecht.

Dit kerkgebouw is in gebruik genomen in 1936 en werd ontworpen door architect Abraham van der Kraan. De eenvoudige zaalkerk heeft een slanke kerktoren met ingesnoerde torenspits en is gebouwd in traditionalistische stijl met enige invloed uit Scandinavië. De kerk is een gemeentelijk monument, het 18e-eeuwse kerkorgel heeft de status van rijksmonument.

Orgels

De kerk is in het bezit van een orgel van Conradus Ruprecht II uit ca. 1715.[1] In 1985 maakte het Flentrop-orgel van de Tuindorpkerk plaats voor dit Ruprecht-orgel uit de in 1983 gesloopte Oosterkerk aan de Maliebaan. Het is een uniek, kwalitatief hoogwaardig orgel en het enige exemplaar dat van de orgelbouwer Ruprecht bewaard is gebleven. De vaste bespeelster van het instrument is sinds 2000 cantor-organist Willeke Smits.

De kerk heeft ook een klein orgel, dat in 1992 door vrijwilligers is gemaakt. Het bevat pijpwerk van het oude Flentrop-orgel, deels afkomstig van een orgel van Maarschalkerweerd uit 1909. Dit laatste stond in de Begijnekerk in de Breedstraat, die in 1937 door de gereformeerde kerk werd afgestoten ten gunste van de nieuwe Tuindorpkerk.


Monumenten in de buurt van Tuindorpkerk, vanwege het orgel met hoofdwerk en onderpositief en aangehangen pedaal in Utrecht

Orgel Sint-Josephkerk

Draaiweg 44
Utrecht
De RK St. Josephkerk vanwege het tweeklaviers orgel met vrij pedaal dat omstreeks 1873 vervaardigd werd door de Duitse orgelmaker Friedrich ..

Restanten van de stadsverdediging ter hoogte van de Wolvenburg

Restanten verdedigingswerken
Utrecht
Restanten van de verdedigingswerken, zich uitstrekkend over het gevangeniscomplex, welke van belang zijn uit het oogpunt van krijgshistorisc..

Penitentiaire Inrichting Wolvenplein, hoofdgebouw en twee dienstwoningen

Wolvenplein 27
Utrecht
Wolvenplein 27 - Gevangenis - hoofdgebouw Omschrijving GEVANGENIS met twee DIENSTWONINGEN (COMPLEXONDERDEEL 1) kruisvormige plattegrond,..

Penitentiaire Inrichting Wolvenplein, kerkgebouw

Wolvenplein 27
Utrecht
Wolvenplein 27 - Gevangenis - kerk Omschrijving Complexonderdeel 2 KERK in 1903 gebouwd naar ontwerp van architect W.C. Metzelaar, via lu..

Penitentiaire Inrichting Wolvenplein, ringmuur en hekwerk

Wolvenplein 27
Utrecht
Wolvenplein 27 - Gevangenis - ringmuur Omschrijving Complexonderdeel 3 RINGMUUR en HEKWERK verbonden met de gevangenis, de muur uitgevoerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuindorpkerk, vanwege het orgel met hoofdwerk en onderpositief en aangehangen pedaal in Utrecht