Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dordwijk: tuinvaas, opgetrokken sokkel van ijsselsteentjes in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Dordwijklaan
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Landgoed Dordwijk: tuinvaas, opgetrokken sokkel van ijsselsteentjes

Omschrijving onderdeel 21 TUINVAAS. Rustieke vaas op provisorisch opgetrokken sokkel van ijsselsteentjes (circa 1,75 meter). De kelkvormige vaas (doorsnede bovenrand circa 1,5 meter), die uit beton is samengesteld, is voorzien van een lijst van boomstronken langs de kelkrand en van bladranken op de huid van de kelk. De huid van de kelk is afgewerkt als gladde boombast (beuk). De vaas werd omstreeks 1900 in het park van Sorghvliet (het Nieuwe Werk) opgesteld en is vanouds omgeven door een cirkelvormige aanplant van boogvormig gesnoeide buxus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 497192
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteelboerderij

Landgoed Dordwijk is een landgoed ten zuiden van Dordrecht. Dordwijk werd rond 1635 als buitenplaats aangelegd. Bij de toegang tot het landgoed staat een kasteelboerderij, deels nog daterend uit de stichtingstijd.

Halverwege de negentiende eeuw werd dit buiten door J.D. Zocher jr. omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl. In die tijd zijn enkele nieuwe gebouwen in het park neergezet: huize Dordwijk (1855), de Oranjerie (1861), een tuinmanswoning (1861) en enkele schuren.

Oranjerie

De Oranjerie en huize Dordwijk zijn in eclectische stijl gebouwd, waarbij huize Dordwijk ook enkele invloeden van de chaletstijl bezit. In 1892 werd in het park de villa Sorghvliet gebouwd. Ook deze villa is in eclectische stijl met invloeden van de chaletstijl gebouwd. De bebouwing vormt een harmonieus geheel met het door Zocher aangelegde park. Landgoed Dordwijk wordt ontsloten door een oprijlaan die is afgesloten met een smeed/gietijzeren toegangshek.

Van de vele buitenplaatsen op het Eiland van Dordrecht is Landgoed Dordwijk als enige zo gaaf bewaard gebleven. In zijn verschijningsvorm vertegenwoordigt het een unieke cultuurhistorisch-landschappelijke waarde. Hierbij zijn zowel de objecten op het terrein afzonderlijk als in samenhang met het grotere geheel van een grote zeldzaamheid.

Van 1976 tot 1995 was Dordwijk een natuurreservaat en werd het beheerd door Staatsbosbeheer. Dit landgoed is nu eigendom van de Stichting Dordwijk B.V. Landgoed Dordwijk is nog steeds een voor het publiek gesloten gebied, alleen onder leiding van het IVN is het mogelijk om een excursie mee te maken door dit unieke stukje natuur op het Eiland van Dordrecht.Monumenten in de buurt van Landgoed Dordwijk: tuinvaas, opgetrokken sokkel van ijsselsteentjes in Dordrecht

Landgoed Dordwijk: villa Sorghvliet

Dordwijklaan 8
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 4 Naar ontwerp van J.F. Klinkhamer in 1891-92 op onregelmatige plattegrond in gemengde stijl - met elementen van neo..

Landgoed Dordwijk: ijzeren prieel

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 2 Uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend ijzeren PRIEEL met drieledige opzet, waarbij de gevorkte ijzeren st..

Landgoed Dordwijk: brug naar het nieuwe werk

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 17 BRUG naar het Nieuwe Werk. Vlakke brug op de grondslag van een paralellogram, steunend op houten balken em met ge..

Landgoed Dordwijk: parkaanleg

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 1 HISTORISCHE PARKAANLEG. De parkaanleg in landschapsstijl is gecomponeerd rondom villa Dordwijk naar ontwerp van de..

Landgoed Dordwijk: vlotbrug

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 16 VLOTBRUG. In oorsprong naar ontwerp van C. Eggink uitgevoerde beweegbare vlotbrug uit circa 1860, samengesteld ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dordwijk: tuinvaas, opgetrokken sokkel van ijsselsteentjes in Dordrecht

Foto's (1)