Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dordwijk: hertenverblijf in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Dordwijklaan
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1856


Beschrijving van Landgoed Dordwijk: hertenverblijf

Omschrijving onderdeel 19 HERTENVERBLIJF. Houten stalgebouw op rechte grondslag onder overstekend zadeldak (thans met bitumen bekleed), in oorsprong daterend uit circa 1856, doch naderhand herhaaldelijk (o.a. in 1969) vernieuwd en bestemd als schuilplaats voor de damherten van het hertenkamp. Het hertenverblijf is uitgevoerd met rustieke brede delen rondom een skelet van rondhout; de beide topgevels zijn bekleed met halfronde stammetjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 497190
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteelboerderij

Landgoed Dordwijk is een landgoed ten zuiden van Dordrecht. Dordwijk werd rond 1635 als buitenplaats aangelegd. Bij de toegang tot het landgoed staat een kasteelboerderij, deels nog daterend uit de stichtingstijd.

Halverwege de negentiende eeuw werd dit buiten door J.D. Zocher jr. omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl. In die tijd zijn enkele nieuwe gebouwen in het park neergezet: huize Dordwijk (1855), de Oranjerie (1861), een tuinmanswoning (1861) en enkele schuren.

Oranjerie

De Oranjerie en huize Dordwijk zijn in eclectische stijl gebouwd, waarbij huize Dordwijk ook enkele invloeden van de chaletstijl bezit. In 1892 werd in het park de villa Sorghvliet gebouwd. Ook deze villa is in eclectische stijl met invloeden van de chaletstijl gebouwd. De bebouwing vormt een harmonieus geheel met het door Zocher aangelegde park. Landgoed Dordwijk wordt ontsloten door een oprijlaan die is afgesloten met een smeed/gietijzeren toegangshek.

Van de vele buitenplaatsen op het Eiland van Dordrecht is Landgoed Dordwijk als enige zo gaaf bewaard gebleven. In zijn verschijningsvorm vertegenwoordigt het een unieke cultuurhistorisch-landschappelijke waarde. Hierbij zijn zowel de objecten op het terrein afzonderlijk als in samenhang met het grotere geheel van een grote zeldzaamheid.

Van 1976 tot 1995 was Dordwijk een natuurreservaat en werd het beheerd door Staatsbosbeheer. Dit landgoed is nu eigendom van de Stichting Dordwijk B.V. Landgoed Dordwijk is nog steeds een voor het publiek gesloten gebied, alleen onder leiding van het IVN is het mogelijk om een excursie mee te maken door dit unieke stukje natuur op het Eiland van Dordrecht.Monumenten in de buurt van Landgoed Dordwijk: hertenverblijf in Dordrecht

Landgoed Dordwijk: prieel

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 18 In rustieke trant opgetrokken PRIEEL, in oorsprong uit circa 1856 naar ontwerp van C. Eggink, gesitueerd aan de z..

Landgoed Dordwijk: vlotbrug

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 16 VLOTBRUG. In oorsprong naar ontwerp van C. Eggink uitgevoerde beweegbare vlotbrug uit circa 1860, samengesteld ui..

Landgoed Dordwijk: brug naar het nieuwe werk

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 17 BRUG naar het Nieuwe Werk. Vlakke brug op de grondslag van een paralellogram, steunend op houten balken em met ge..

Landgoed Dordwijk: gelijknamige villa

Dordwijklaan 2
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 2 Villa "Dordwijk". Gepleisterd PAND in chaletstijl, gebouwd 1852-54, bestaande uit drie evenwijdige vleugels, elk m..

Landgoed Dordwijk: bloemenbrug

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 15 BLOEMENBRUG. In oorsprong naar ontwerp van C. Eggink uitgevoerde, gebogen voetbrug uit circa 1856-57 met troggew..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dordwijk: hertenverblijf in Dordrecht

Foto's (1)