Landgoed Dordwijk: prieel in Dordrecht

Dordwijklaan
3300AA Dordrecht

Architect: C. Eggink

Beschrijving van Landgoed Dordwijk: prieel

Omschrijving onderdeel 18 In rustieke trant opgetrokken PRIEEL, in oorsprong uit circa 1856 naar ontwerp van C. Eggink, gesitueerd aan de zuidzijde van het park met uitzicht over de zich vertakkende waterpartij en het beschaduwde hertenkamp en met doorzicht naar villa Dordwijk. Het prieel heeft een gebogen achterwand van verticale dennestammetjes en een licht geknikt lessenaarsdak met muizetandrand, dat wordt ondersteund door rondhouten staanders, deels met zijtakken. De achterzijde van het dak is afgerond. Aan de hertenkampzijde wordt het prieel door een rustieke open borstwering van takken en boomstammetjes afgesloten. Het dak van het prieel is aan de binnenzijde met halve boomstammetjes bekleed en wordt bij de knik over de hele lengte ondersteund door bundelsgewijs aaneengevoegde boomstammetjes. Tegen de achterwand een gebogen zitbank van houten delen. Thans is het dak met bitumen bekleed. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)