Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dordwijk: tentbrug (overdekte voetgangersbrug) in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Dordwijklaan
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1856
Architect: C. Eggink


Beschrijving van Landgoed Dordwijk: tentbrug (overdekte voetgangersbrug)

Omschrijving onderdeel 14 TENTBRUG. In rustieke trant opgetrokken, overdekte voetbrug (in oorsprong aan beide zijden opengehouden en uitgevoerd naar ontwerp van C. Eggink uit circa 1856) met rustieke balustrade aan de oostzijde, op met rondhouten stammetjes beklede landhoofden. Het - vernieuwde en thans met bitumen beklede - lessenaarsdak rust op een raamwerk van rondhouten staanders met zijtakken en een open borstwering met diagonaal geplaatste rustieke takken. De westzijde van de brug was oospronkelijk in vergelijkbare trant uitgevoerd. Het planken brugdek vertoont twee flauwe knikken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 497184
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteelboerderij

Landgoed Dordwijk is een landgoed ten zuiden van Dordrecht. Dordwijk werd rond 1635 als buitenplaats aangelegd. Bij de toegang tot het landgoed staat een kasteelboerderij, deels nog daterend uit de stichtingstijd.

Halverwege de negentiende eeuw werd dit buiten door J.D. Zocher jr. omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl. In die tijd zijn enkele nieuwe gebouwen in het park neergezet: huize Dordwijk (1855), de Oranjerie (1861), een tuinmanswoning (1861) en enkele schuren.

Oranjerie

De Oranjerie en huize Dordwijk zijn in eclectische stijl gebouwd, waarbij huize Dordwijk ook enkele invloeden van de chaletstijl bezit. In 1892 werd in het park de villa Sorghvliet gebouwd. Ook deze villa is in eclectische stijl met invloeden van de chaletstijl gebouwd. De bebouwing vormt een harmonieus geheel met het door Zocher aangelegde park. Landgoed Dordwijk wordt ontsloten door een oprijlaan die is afgesloten met een smeed/gietijzeren toegangshek.

Van de vele buitenplaatsen op het Eiland van Dordrecht is Landgoed Dordwijk als enige zo gaaf bewaard gebleven. In zijn verschijningsvorm vertegenwoordigt het een unieke cultuurhistorisch-landschappelijke waarde. Hierbij zijn zowel de objecten op het terrein afzonderlijk als in samenhang met het grotere geheel van een grote zeldzaamheid.

Van 1976 tot 1995 was Dordwijk een natuurreservaat en werd het beheerd door Staatsbosbeheer. Dit landgoed is nu eigendom van de Stichting Dordwijk B.V. Landgoed Dordwijk is nog steeds een voor het publiek gesloten gebied, alleen onder leiding van het IVN is het mogelijk om een excursie mee te maken door dit unieke stukje natuur op het Eiland van Dordrecht.


Monumenten in de buurt van Landgoed Dordwijk: tentbrug (overdekte voetgangersbrug) in Dordrecht

Landgoed Dordwijk: tuinmanswoning

Dordwijklaan 4
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 6 TUINMANSWONING. In oorsprong gebouwd in 1861, naar ontwerp van C. Eggink, met een bouwlaag in ambachtelijk-traditi..

Landgoed Dordwijk: kettingbrug

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 13 KETTINGBRUG. In oorsprong uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende brug, gesitueerd over de uitloper van de..

Landgoed Dordwijk: hardstenen tuinbeeld 'Hercules'

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 20 In hardsteen uitgevoerd TUINBEELD, voorstellende een levensgrote Hercules met vierkoppig monster (vermoedelijk Ce..

Landgoed Dordwijk:: boogbrug met toegangshek

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 11 BOOGBRUG met TOEGANGSHEK naar Dordwijk. TOEGANGSHEK. 19e-eeuws inrijhek, geplaatst 1861, tussen opengewerkte ijz..

Landgoed Dordwijk: koetshuis

Dordwijklaan 12
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 7 Op L-vormige grondslag met twee bouwvolumes in baksteen (met muurankers) opgetrokken KOETSHUIS, daterend uit de tw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dordwijk: tentbrug (overdekte voetgangersbrug) in Dordrecht

Foto's (2)