Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dordwijk: toegangshek Sorghvliet in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Dordwijklaan
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Landgoed Dordwijk: toegangshek Sorghvliet

Omschrijving onderdeel 12 TOEGANGSHEK naar Sorghvliet. Nabij de kruising van Dordwijklaan en regionale rondweg, aan het eind van de kavelsloot, gesitueerd laat-19de-eeuws inrijhek, bestaande uit een dubbel spijlenhek met vergulde pijlpunten en bolvormige bekroningen, aan de oostzijde verlengd met een boogvormig vleugelstuk, en aansluitend op de lange oprijlaan naar villa Sorghvliet uit 1892. Vermoedelijk bevond een dergelijk vleugelstuk zich eveneens aan de westzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 497182
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteelboerderij

Landgoed Dordwijk is een landgoed ten zuiden van Dordrecht. Dordwijk werd rond 1635 als buitenplaats aangelegd. Bij de toegang tot het landgoed staat een kasteelboerderij, deels nog daterend uit de stichtingstijd.

Halverwege de negentiende eeuw werd dit buiten door J.D. Zocher jr. omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl. In die tijd zijn enkele nieuwe gebouwen in het park neergezet: huize Dordwijk (1855), de Oranjerie (1861), een tuinmanswoning (1861) en enkele schuren.

Oranjerie

De Oranjerie en huize Dordwijk zijn in eclectische stijl gebouwd, waarbij huize Dordwijk ook enkele invloeden van de chaletstijl bezit. In 1892 werd in het park de villa Sorghvliet gebouwd. Ook deze villa is in eclectische stijl met invloeden van de chaletstijl gebouwd. De bebouwing vormt een harmonieus geheel met het door Zocher aangelegde park. Landgoed Dordwijk wordt ontsloten door een oprijlaan die is afgesloten met een smeed/gietijzeren toegangshek.

Van de vele buitenplaatsen op het Eiland van Dordrecht is Landgoed Dordwijk als enige zo gaaf bewaard gebleven. In zijn verschijningsvorm vertegenwoordigt het een unieke cultuurhistorisch-landschappelijke waarde. Hierbij zijn zowel de objecten op het terrein afzonderlijk als in samenhang met het grotere geheel van een grote zeldzaamheid.

Van 1976 tot 1995 was Dordwijk een natuurreservaat en werd het beheerd door Staatsbosbeheer. Dit landgoed is nu eigendom van de Stichting Dordwijk B.V. Landgoed Dordwijk is nog steeds een voor het publiek gesloten gebied, alleen onder leiding van het IVN is het mogelijk om een excursie mee te maken door dit unieke stukje natuur op het Eiland van Dordrecht.Monumenten in de buurt van Landgoed Dordwijk: toegangshek Sorghvliet in Dordrecht

Landgoed Dordwijk:: boogbrug met toegangshek

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 11 BOOGBRUG met TOEGANGSHEK naar Dordwijk. TOEGANGSHEK. 19e-eeuws inrijhek, geplaatst 1861, tussen opengewerkte ijz..

Landgoed Dordwijk: koetshuis

Dordwijklaan 12
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 7 Op L-vormige grondslag met twee bouwvolumes in baksteen (met muurankers) opgetrokken KOETSHUIS, daterend uit de tw..

Landgoed Dordwijk: hardstenen tuinbeeld 'Hercules'

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 20 In hardsteen uitgevoerd TUINBEELD, voorstellende een levensgrote Hercules met vierkoppig monster (vermoedelijk Ce..

Landgoed Dordwijk: kettingbrug

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 13 KETTINGBRUG. In oorsprong uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende brug, gesitueerd over de uitloper van de..

Landgoed Dordwijk: wagenschuur

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 8 WAGENSCHUUR. Op rechthoekige grondslag in baksteen (met muurankers) opgetrokken schuur met een bouwlaag en kapverd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dordwijk: toegangshek Sorghvliet in Dordrecht