Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dordwijk: groentekas in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Dordwijklaan
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1862 (oorsprong)


Beschrijving van Landgoed Dordwijk: groentekas

Omschrijving onderdeel 10 KAS. In oorsprong uit 1862 daterende en vijf afdelingen bevattende groentekas ter lengte van circa 28 m. op rechthoekige grondslag op voeting van ijsselsteen die in kop/strekverband is gemetseld met hardstenen afdekplaat, met gekikt zadeldak in ijzer en glas. De kas is door middel van glazen tussenwanden op gemetselde voetingen in drie compartimenten verdeeld en uitgevoerd met een originele draagconstructie met boog- en cirkelvormen. De top van de westelijke kopgevel wordt bekroond door een kleine ijzeren tuinvaas boven de ingang; de dubbele entreedeuren uit de bouwtijd zijn voorzien van vierruits- verdelingen. In de grootste ruimte (W) zijn de oorspronkelijke plantvakken nog aanwezig, voorzien van ijsselstenen muren; het centrale plantvak heeft een hoogte van circa 0,80 m, de langs de zijden geplaatste plantvakken een hoogte van circa 0,30 m. Delen van het verwarmingssysteem uit de bouwtijd - in oorsprong met roodkoperen buizen - zijn nog aanwezig. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 497180
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Landgoed Dordwijk: groentekas in Dordrecht

Landgoed Dordwijk: kasteelboerderij

Dordwijklaan 6
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 5 KASTEELBOERDERIJ (XVII A) bestaande uit twee evenwijdige vleugels tussen puntgevels met zijvleugel en in de hoek t..

Landgoed Dordwijk: tuinmuur met muurloods

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 9 TUINMUUR MET MUURLOODS. In ijsselsteen in kop/strekverband opgetrokken tuinmuur, met staafankers en steunberen aan..

Landgoed Dordwijk: tuinmanswoning

Dordwijklaan 4
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 6 TUINMANSWONING. In oorsprong gebouwd in 1861, naar ontwerp van C. Eggink, met een bouwlaag in ambachtelijk-traditi..

Landgoed Dordwijk: oranjerie

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 3 ORANJERIE. Eclectisch gebouw (1861) onder zadeldak tussen puntgevels; aan de achterzijde een blinde, gepleisterde ..

Landgoed Dordwijk: tentbrug (overdekte voetgangersbrug)

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 14 TENTBRUG. In rustieke trant opgetrokken, overdekte voetbrug (in oorsprong aan beide zijden opengehouden en uitgev..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)