Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dordwijk: wagenschuur in Dordrecht

Kasteel Buitenplaats

Dordwijklaan
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Landgoed Dordwijk: wagenschuur

Omschrijving onderdeel 8 WAGENSCHUUR. Op rechthoekige grondslag in baksteen (met muurankers) opgetrokken schuur met een bouwlaag en kapverdieping onder dwars pannen zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en gesitueerd ten ZW van de 'kasteelboerderij' ter plaatse van de hiertoe gedempte omgrachting van het 17de-eeuwse 'Torensteedje'. De voorgevel bevat een stel getoogde dubbele strokendeuren onder gepleisterde korfboog met sluitsteen en twee halfronde stalvensters met wielvormige onderverdeling te weerszijden. De rechterzijgevel bevat een halfrond afgesloten zij-ingang (thans dichtgemaakt) en een rechthoekig hooiluik. De linkerzijgevel heeft een (thans onderaan dichtgemaakt) zesruitsschuifvenster in de top. De achtergevel is blind. Inwendig bevat de wagenberging een klinkerbestrating, de - boven de inrijdeuren aan planken opgehangen - balklaag, een steektrap (rechts) en een houten kapconstructie. N.B. Het moderne afdak aan de achterzijde valt buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 497178
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteelboerderij

Landgoed Dordwijk is een landgoed ten zuiden van Dordrecht. Dordwijk werd rond 1635 als buitenplaats aangelegd. Bij de toegang tot het landgoed staat een kasteelboerderij, deels nog daterend uit de stichtingstijd.

Halverwege de negentiende eeuw werd dit buiten door J.D. Zocher jr. omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl. In die tijd zijn enkele nieuwe gebouwen in het park neergezet: huize Dordwijk (1855), de Oranjerie (1861), een tuinmanswoning (1861) en enkele schuren.

Oranjerie

De Oranjerie en huize Dordwijk zijn in eclectische stijl gebouwd, waarbij huize Dordwijk ook enkele invloeden van de chaletstijl bezit. In 1892 werd in het park de villa Sorghvliet gebouwd. Ook deze villa is in eclectische stijl met invloeden van de chaletstijl gebouwd. De bebouwing vormt een harmonieus geheel met het door Zocher aangelegde park. Landgoed Dordwijk wordt ontsloten door een oprijlaan die is afgesloten met een smeed/gietijzeren toegangshek.

Van de vele buitenplaatsen op het Eiland van Dordrecht is Landgoed Dordwijk als enige zo gaaf bewaard gebleven. In zijn verschijningsvorm vertegenwoordigt het een unieke cultuurhistorisch-landschappelijke waarde. Hierbij zijn zowel de objecten op het terrein afzonderlijk als in samenhang met het grotere geheel van een grote zeldzaamheid.

Van 1976 tot 1995 was Dordwijk een natuurreservaat en werd het beheerd door Staatsbosbeheer. Dit landgoed is nu eigendom van de Stichting Dordwijk B.V. Landgoed Dordwijk is nog steeds een voor het publiek gesloten gebied, alleen onder leiding van het IVN is het mogelijk om een excursie mee te maken door dit unieke stukje natuur op het Eiland van Dordrecht.Monumenten in de buurt van Landgoed Dordwijk: wagenschuur in Dordrecht

Landgoed Dordwijk: koetshuis

Dordwijklaan 12
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 7 Op L-vormige grondslag met twee bouwvolumes in baksteen (met muurankers) opgetrokken KOETSHUIS, daterend uit de tw..

Landgoed Dordwijk: tuinmuur met muurloods

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 9 TUINMUUR MET MUURLOODS. In ijsselsteen in kop/strekverband opgetrokken tuinmuur, met staafankers en steunberen aan..

Landgoed Dordwijk: tuinmanswoning

Dordwijklaan 4
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 6 TUINMANSWONING. In oorsprong gebouwd in 1861, naar ontwerp van C. Eggink, met een bouwlaag in ambachtelijk-traditi..

Landgoed Dordwijk: hardstenen tuinbeeld 'Hercules'

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 20 In hardsteen uitgevoerd TUINBEELD, voorstellende een levensgrote Hercules met vierkoppig monster (vermoedelijk Ce..

Landgoed Dordwijk: groentekas

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 10 KAS. In oorsprong uit 1862 daterende en vijf afdelingen bevattende groentekas ter lengte van circa 28 m. op recht..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dordwijk: wagenschuur in Dordrecht

Foto's (2)