Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dordwijk: tuinmanswoning in Dordrecht

Woonhuis

Dordwijklaan 4
3319AD Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1861
Architect: C. Eggink


Beschrijving van Landgoed Dordwijk: tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 6 TUINMANSWONING. In oorsprong gebouwd in 1861, naar ontwerp van C. Eggink, met een bouwlaag in ambachtelijk-traditionele bouwtrant als dwarspand, doch aan de zuidwestzijde aan het eind van de 19de eeuw met een verdieping verhoogd onder pannen zadeldak tussen trapgevels (a- symmetrisch aan de noordoostzijde). Het lage noordelijke deel (met kelder) heeft een pannen zadeldak tegen een puntgevel. Het in ijsselsteen opgetrokken pand bevat aan drie zijden vier- en zesruitsvensters, deels met schuifvensters en deels met stolpramen en deels nog met luiken, alsmede sierankers. Hierbij heeft het noordelijk deel een zesruitsschuifvenster in de noordwestgevel, een deur met bovenlicht links en een lagere deur met bovenlicht rechts; het hogere deel telt drie venster-assen in de NW-gevel en heeft in het midden een dakkapel met trapgevel. N.B. De latere aanbouw aan de zuidoostzijde valt niet onder de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 497176
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteelboerderij

Landgoed Dordwijk is een landgoed ten zuiden van Dordrecht. Dordwijk werd rond 1635 als buitenplaats aangelegd. Bij de toegang tot het landgoed staat een kasteelboerderij, deels nog daterend uit de stichtingstijd.

Halverwege de negentiende eeuw werd dit buiten door J.D. Zocher jr. omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl. In die tijd zijn enkele nieuwe gebouwen in het park neergezet: huize Dordwijk (1855), de Oranjerie (1861), een tuinmanswoning (1861) en enkele schuren.

Oranjerie

De Oranjerie en huize Dordwijk zijn in eclectische stijl gebouwd, waarbij huize Dordwijk ook enkele invloeden van de chaletstijl bezit. In 1892 werd in het park de villa Sorghvliet gebouwd. Ook deze villa is in eclectische stijl met invloeden van de chaletstijl gebouwd. De bebouwing vormt een harmonieus geheel met het door Zocher aangelegde park. Landgoed Dordwijk wordt ontsloten door een oprijlaan die is afgesloten met een smeed/gietijzeren toegangshek.

Van de vele buitenplaatsen op het Eiland van Dordrecht is Landgoed Dordwijk als enige zo gaaf bewaard gebleven. In zijn verschijningsvorm vertegenwoordigt het een unieke cultuurhistorisch-landschappelijke waarde. Hierbij zijn zowel de objecten op het terrein afzonderlijk als in samenhang met het grotere geheel van een grote zeldzaamheid.

Van 1976 tot 1995 was Dordwijk een natuurreservaat en werd het beheerd door Staatsbosbeheer. Dit landgoed is nu eigendom van de Stichting Dordwijk B.V. Landgoed Dordwijk is nog steeds een voor het publiek gesloten gebied, alleen onder leiding van het IVN is het mogelijk om een excursie mee te maken door dit unieke stukje natuur op het Eiland van Dordrecht.Monumenten in de buurt van Landgoed Dordwijk: tuinmanswoning in Dordrecht

Landgoed Dordwijk: tentbrug (overdekte voetgangersbrug)

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 14 TENTBRUG. In rustieke trant opgetrokken, overdekte voetbrug (in oorsprong aan beide zijden opengehouden en uitgev..

Landgoed Dordwijk: hardstenen tuinbeeld 'Hercules'

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 20 In hardsteen uitgevoerd TUINBEELD, voorstellende een levensgrote Hercules met vierkoppig monster (vermoedelijk Ce..

Landgoed Dordwijk: kettingbrug

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 13 KETTINGBRUG. In oorsprong uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende brug, gesitueerd over de uitloper van de..

Landgoed Dordwijk: koetshuis

Dordwijklaan 12
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 7 Op L-vormige grondslag met twee bouwvolumes in baksteen (met muurankers) opgetrokken KOETSHUIS, daterend uit de tw..

Landgoed Dordwijk: tuinmuur met muurloods

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 9 TUINMUUR MET MUURLOODS. In ijsselsteen in kop/strekverband opgetrokken tuinmuur, met staafankers en steunberen aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dordwijk: tuinmanswoning in Dordrecht

Foto's (4)