Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dordwijk: oranjerie in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Dordwijklaan
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Landgoed Dordwijk: oranjerie

Omschrijving onderdeel 3 ORANJERIE. Eclectisch gebouw (1861) onder zadeldak tussen puntgevels; aan de achterzijde een blinde, gepleisterde muur met aanbouw, voorzijde en zijgevels zoveel mogelijk opgedeeld door glasruiten (ook in dakgedeelte; dak aan achterzijde belegd met pannen). De hoge middenpartij met driehoekig oplopende kroonlijst bevat een halfrond venster, waarin de toegangsdeur is opgenomen; overige vensters flauw getoogd, gescheiden door pilasters met gietijzeren bladkapitelen; zijgevels bezitten in het midden een halfrond venster, geflankeerd door flauwe getoogde vensters. Forsepilasters op de hoeken. Inwendig gietijzeren kapconstructie. Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde als onderdeel van een historische parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 497173
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteelboerderij

Landgoed Dordwijk is een landgoed ten zuiden van Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Dordwijk werd rond 1635 als buitenplaats aangelegd. Bij de toegang tot het landgoed staat een kasteelboerderij, deels nog daterend uit de stichtingstijd.

Halverwege de negentiende eeuw werd dit buiten door J.D. Zocher jr. omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl. In die tijd zijn enkele nieuwe gebouwen in het park neergezet: huize Dordwijk (1855), de Oranjerie (1861), een tuinmanswoning (1861) en enkele schuren.

Oranjerie

De Oranjerie en huize Dordwijk zijn in eclectische stijl gebouwd, waarbij huize Dordwijk ook enkele invloeden van de chaletstijl bezit. In 1892 werd in het park de villa Sorghvliet gebouwd. Ook deze villa is in eclectische stijl met invloeden van de chaletstijl gebouwd. De bebouwing vormt een harmonieus geheel met het door Zocher aangelegde park. Landgoed Dordwijk wordt ontsloten door een oprijlaan die is afgesloten met een smeed/gietijzeren toegangshek.

Van de vele buitenplaatsen op het Eiland van Dordrecht is Landgoed Dordwijk als enige zo gaaf bewaard gebleven. In zijn verschijningsvorm vertegenwoordigt het een unieke cultuurhistorisch-landschappelijke waarde. Hierbij zijn zowel de objecten op het terrein afzonderlijk als in samenhang met het grotere geheel van een grote zeldzaamheid.

Van 1976 tot 1995 was Dordwijk een natuurreservaat en werd het beheerd door Staatsbosbeheer. Dit landgoed is nu eigendom van de Stichting Dordwijk B.V. Landgoed Dordwijk is nog steeds een voor het publiek gesloten gebied, alleen onder leiding van het IVN is het mogelijk om een excursie mee te maken door dit unieke stukje natuur op het Eiland van Dordrecht.


Monumenten in de buurt van Landgoed Dordwijk: oranjerie in Dordrecht

Landgoed Dordwijk: parkaanleg

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 1 HISTORISCHE PARKAANLEG. De parkaanleg in landschapsstijl is gecomponeerd rondom villa Dordwijk naar ontwerp van de..

Landgoed Dordwijk: ijzeren prieel

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 2 Uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend ijzeren PRIEEL met drieledige opzet, waarbij de gevorkte ijzeren st..

Landgoed Dordwijk: vlotbrug

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 16 VLOTBRUG. In oorsprong naar ontwerp van C. Eggink uitgevoerde beweegbare vlotbrug uit circa 1860, samengesteld ui..

Landgoed Dordwijk: kasteelboerderij

Dordwijklaan 6
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 5 KASTEELBOERDERIJ (XVII A) bestaande uit twee evenwijdige vleugels tussen puntgevels met zijvleugel en in de hoek t..

Landgoed Dordwijk: groentekas

Dordwijklaan
Dordrecht
Omschrijving onderdeel 10 KAS. In oorsprong uit 1862 daterende en vijf afdelingen bevattende groentekas ter lengte van circa 28 m. op recht..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)