Landgoed Dordwijk: gelijknamige villa in Dordrecht

Dordwijklaan 2
3319AD Dordrecht

Beschrijving van Landgoed Dordwijk: gelijknamige villa

Omschrijving onderdeel 2 Villa "Dordwijk". Gepleisterd PAND in chaletstijl, gebouwd 1852-54, bestaande uit drie evenwijdige vleugels, elk met verdieping onder zadeldak met overstek en met opengewerkte topstukken aan de windveren. De middelste vleugel is hoger dan de beide flankerende. Opengewerkte houten veranda's en balconhekken. Vensters en tuindeuren voorzien van de oorspronkelijke roedenindeling. Inwendig in de door een orde architectuur gedecoreerde middenzaal beneden een schouw voorzien van zuilen en pilasters van de Ionische orde en gesneden paneel met klok, waarboven een wapenschild en een spiegel met lofwerk langs de randen; pilasters, bovendeurschilderingen en plafondschildering met bloemmotieven; in hal plafond met stucwerk en pilasters. Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde en wegens centrale ligging in historische parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)