Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Maja in Noordgouwe

Woonhuis

Donkereweg 88
4317NM Noordgouwe (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Huize Maja

Inleiding In 1902 naar ontwerp van W. Bruijnzeel Cz., in rationele architectuur gebouwde villa, genaamd "Huize Maja". Het forse woonhuis voor de dames Van Adrichem verrees in het aantrekkelijke, bosrijke gebied rond Schuddebeurs. Omschrijving Het woonhuis met begane grond, verdieping en een kaplaag bezit aan alle zijden gevelsprongen, uitbouwen en erkers waardoor een complex beeld is ontstaan. De gevels zijn sober uitgevoerd in roodbruine baksteen in kruisverband op een plint van klinkers en spaarzaam versierd met groen verglaasde steen voor afdekking van plinten, voor raamdorpels en aanzetten van strekken en bogen. Aan de voorgevel bevindt zich een twee lagen hoge topgeveluitbouw waartegen de rondboog-entreeportiek onder een schilddakje is geplaatst. Tegen de linkerzijgevel een gemetselde serre onder een afgeknot schilddak waarop een balkon. Zowel aan de linker- als rechterzijgevel bevindt zich een topgevel welke, de goot onderbrekend, opgaat. Aan de rechterzijgevel een lage uitbouw (bijkeuken) onder een lessenaarsdak. Het merendeel van de met schuiframen, met roedeverdeling in de bovenramen, uitgevoerde witte raamkozijnen in de hoofdbouw is behangen met luiken voor de onderramen; de luiken zijn voorzien van een rood op wit zandlopermotief. Op de verdieping eveneens houten stolpramen met roedeverdeling in de bovenramen. Aan de achterzijde dubbele houten terrasdeuren met glasruiten en luiken. De geheel originele entree is opgenomen in een rondboogvormig kozijn met zij- en bovenlichten. Het gebouw bezit een afgewolfd zadeldak met de nok dwars op de voorgevel. De zadeldaken van de topgevels aan de voor- en zijgevels sluiten hierop aan. De daken zijn alle voorzien van overstekken op klossen met witte windveren met uitgesneden uiteinden, boeiboorden en lijsten. De grote dakvlakken zijn gedekt met roodbruine, geglazuurde kruispannen; de portiek en de serre met rode bitumen singels. De wolfseinden bezitten keramische pironnen. De oorspronkelijke zadeldakafdekkingen met pannen van de schoorstenen zijn verwijderd. In het interieur ondermeer een portaal met dubbele deur met geetst glas; toiletruimte met originele toilet en wastafel; originele houten deuren en garderobe met kastenwand; keuken ondermeer met schouw; het originele trappenhuis bezit drie gekleurd glas-in- lood vensters. Ter rechterzijde van het huis bevindt zich een garage met berging welke niet onder de bescherming valt. Het huis bevindt zich op een zeer ruim perceel met een ruim grasveld voor het huis en opgaand geboomte aan de zij- en achterkanten. Waardering Monumentale, in vrijwel geheel oorspronkelijke toestand verkerende villa; een goed voorbeeld van in traditionele trant uitgevoerde rationale architectuur, op een, voor de bouwtijd en het type woning karakteristieke lokatie; als zodanig een object van cultuur- en architectuurhistorische waarde en in combinatie met de tuin van belang voor het beeld en karakter van Schuddebeurs. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496788
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Maja in Noordgouwe

Mon Plaisir: huis

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIII, gewijzigd en vergroot in XIX en XX; bakstenen gebouw met verdieping onder twee evenwijdige schilddak..

Mon Plaisir: parkaanleg

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, in wezen XIX; heeft te lijden gehad van de Duitse inundatie van 1945; bestaande uit a. oprijlaan b. ..

Mon Plaisir: koetshuis

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, XVIII, rond 1860 veranderd; bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond onder wolfdak met rode pannen..

Mon Plaisir: tuinmanswoning

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMANSHUIS, XIX; bakstenen huisje op rechthoekige plattegrond in het bos achter het koetshuis; zadeldak met gri..

Mon Plaisir: hek

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: HEK, XVIIIc; hek naast de zuidelijke kopgevel van het huis als toegang tot de voormalige moestuin; smalle vierkan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Maja in Noordgouwe