Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuis in Dreischor

Nijverheid Industrie

Daniel Ockersestraat 6
4315ZA Dreischor (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Transformatorhuis

Inleiding Geheel vrijstaand, voormalig elektriciteitsverdeelstation van het type "hoogtoren"; omstreeks 1928 in een sobere, functionele stijl gebouwd in verband met aansluiting van Dreischor op het provinciale, destijds bovengronds aangelegde, elektriciteitsnet van de P.Z.E.M. Het object vormt een van de meest gave voorbeelden van dit, in Noord-Zeeland en Zeeuwsch-Vlaanderen nog sporadisch voorkomende type. Omschrijving De slanke, ca. 8,5 m. hoge toren op rechthoekige plattegrond werd geplaatst aan de rand van de dorpskern aan de buitenring en is opgetrokken uit roodbruine baksteen in staandverband, voorzien van enig sober siermetselwerk in donkere baksteen onder en boven de ramen en boven de deuren. In oorsprong tegenover elkaar in de "kopgevels" geplaatste houten panelendeuren met zware siergehengen en grepen. De deur met kozijn in de achtergevel is verwijderd en de gevelopening dichtgemetseld. Lage houten raampjes bevinden zich op de begane grond en geheel bovenin de toren. De toren is voorzien van een klein zadeldakje met sobere windveren en boeiboorden, gedekt met rode pannen. Aan zijgevels en achtergevel bevinden zich hoog aan de gevels ijzeren voorzieningen ter bevestiging van de elektriciteitsdraden, terwijl aan de achtergevel nog aansluitingen met porceleinen isolatoren aanwezig zijn. Waardering Zeer herkenbaar en ook in details karakteristiek voormalig "P.Z.E.M." hoogtoren verdeelstation, dat de wijzigingen in het distributiesysteem van dit voor de ontwikkeling van de streek belangrijke nutsbedrijf weerspiegelt. Als zodanig een object van cultuurhistorische waarde. Door de solitaire ligging als markant herkenningspunt van waarde in het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496782
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuis in Dreischor

Hooge Hoeve

Zuidstraat 5
Dreischor (Gemeente Schouwen Duiveland)
Boerenhoeve met ankers gedateerd 1764. Woonhuis met verdieping onder hoge kap, aansluitend in lengterichting diepe schuur. Voordeur in de ge..

Huis met geverfde topgevel, met jaarankers gedateerd 1764

Ring 40
Dreischor (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met geverfde topgevel, met jaarankers gedateerd 1764. Sierankers. Bovenvenster met kleine roedenverdeling.

Raadhuis

Ring 2
Dreischor (Gemeente Schouwen Duiveland)
Raadhuis. Pand met trapgevel 1637 van gele baksteen met strekken en togen in rode baksteen. Toppilaster op een gebeeldhouwd kopje. Drie geve..

De Kazerne

Ring 3
Dreischor (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met langsgevel aan de Ring XVIII. Gepleisterde lijstgevel van oudere datum. Onregelmatige indeling, rechter deel boven kelder. Restante..

Huis met door lijst halverwege afgeknotte topgevel

Ring 33
Dreischor (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met door lijst halverwege afgeknotte topgevel XVIII c of XIX a. Rechts opkamer. Van achteren in lengterichting aangebouwde houten schuu..

Kaart & Routeplanner