Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande middenstandswoning in Noordgouwe

Woonhuis

Donkereweg 29
4317NK Noordgouwe (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1908-1909


Beschrijving van Vrijstaande middenstandswoning

Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning in overgangsstijl met invloeden van de chaletstijl. De woning werd gebouwd voor de rentenier L. van den Bout, volgens gedenksteentje in de portiek in 1909. De schuin op de weg georiƫnteerde kopgevel van de woning heeft een lage uitbouw aan de linker zijgevel. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband; de voorgevel is gedecoreerd met banden en bogen in oranje baksteen, gecombineerd met gepleisterde boogblokjes en geglazuurde, groene plint- en dorpelstenen en op de begane grond een dito raamdorpellijst. De middenpartij van de voorgevel is uitgevoerd als risaliet waarin de entreenis is opgenomen, die deels in groen geglazuurde baksteen is uitgevoerd. Boven de entree bevindt zich een balkon met rijk, uitbuikend Jugendstil-trant ijzeren hekwerk, op forse, strakke consoles. Voor de entree een gemetseld bordestrapje. Houten, op de begane grond getoogde, kozijnen met schuiframen en sobere, glas-in-lood bovenlichten; in de voorgevel op de begane grond tot drielichten gekoppeld. Aan het balkon bevinden zich vleugeldeuren met bovenlicht. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn ondermeer voorzien van enkele nieuwe vensters of deuren. De woning is uitgevoerd met een zadeldak, als aankapping over de uitbouw doorlopend, voorzien van overstekken met strakke windveren en gedekt met gesmoorde tuile du nord. Het overstek is aan de voorgevel voorzien van een gebogen en in vertikale deeltjes uitgevoerde topbetimmering met stokmakelaar. In het interieur zijn verschillende originele onderdelen aanwezig, zoals ondermeer de plafonds in voor- en achterkamer en hal; schuifdeuren met glas-in-lood en schuifluiken voor de vensters. Links achter in de tuin bevindt zich een bakstenen schuurtje met zadeldak gedekt met gesmoorde sterrenberger pannen; halfronde houten raampjes en uitgezaagde windveer. Waardering Rijk en gaaf voorbeeld van een woningtype (zie complexgegevens). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496774
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande middenstandswoning in Noordgouwe

Bos Rust

Donkereweg 27
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning, genaamd "Bos Rust", in 1909 in overgangsstijl gebouwd. Woning met lijstgevel en middenrisalie..

Vrijstaande middenstandswoning

Donkereweg 33
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning gebouwd in overgangsstijl met chaletstijlachtige invloeden. Volgens de gedenksteen werd de eers..

Verdiepingloos bepleisterd boerenhuis onder schilddak

Donkereweg 25
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Verdiepingloos bepleisterd boerenhuis onder schilddak. Dakkapellen met wangstukken. Gevelsteen 1855.

Mon Plaisir: huis

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIII, gewijzigd en vergroot in XIX en XX; bakstenen gebouw met verdieping onder twee evenwijdige schilddak..

Mon Plaisir: parkaanleg

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, in wezen XIX; heeft te lijden gehad van de Duitse inundatie van 1945; bestaande uit a. oprijlaan b. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande middenstandswoning in Noordgouwe