Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande middenstandswoning in Noordgouwe

Woonhuis

Donkereweg 33
4317NL Noordgouwe (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Vrijstaande middenstandswoning

Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning gebouwd in overgangsstijl met chaletstijlachtige invloeden. Volgens de gedenksteen werd de eerste steen in 1921 gelegd door C.A. Vlieger. De woning heeft een langsgevel met middenrisaliet in topgevelvorm. De gevels zijn opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband. De voorgevel wordt verlevendigd door een groen geglazuurde profiellijst waarin de raamdorpels zijn opgenomen, dito afdeklijst van de plint, geglazuurde bakstenen accenten in de gele bakstenen bogen en een groen geglazuurd architraaflijstje onder de goot. Overigens banden en sierwerk in gele baksteen. Tegelvullingen in de boogtrommels. De entree met panelendeur en glas-in-lood bovenlicht is opgenomen in een geheel betegelde nis. Boven de entree bevindt zich een door zware consoles gedragen balkon, voorzien van een balustrade met gietijzeren vulling. Het balkon is bereikbaar via dubbele balkondeuren met een driehoekig glas-in-lood bovenlicht. In de voorgevel houten H-type schuiframen met glas-in-lood bovenramen en ingebouwde rolluiken. In de rechter zijgevel eveneens vensters met glas-in- lood bovenlichten. In de linker zijgevel en de achtergevel bevinden zich ondermeer een nieuw venster. Het huis is voorzien van een zadeldak met een dwars hierop geplaatst zadeldakje aan de voorzijde; beide kappen zijn voorzien van overstekken met houten topvulling en stokmakelaar en gedekt met rode, geglazuurde tuile du nord. Aan de achtergevel bevindt zich een kleine aanbouw, die uitgebreid is met een zadelak met knik, gedekt met rode pannen. In het interieur bevinden zich enkele originele onderdelen. De tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een sober ijzeren boogjes-hek met gietijzeren inritpalen. Achter in de tuin een bakstenen wagenhuis met zadeldak gedekt met rode tuile du nord. Waardering Relatief rijke, kleurrijk gedecoreerde vertegenwoordiger van een woningtype (zie complexgegevens). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496766
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande middenstandswoning in Noordgouwe

Vrijstaande middenstandswoning

Donkereweg 29
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning in overgangsstijl met invloeden van de chaletstijl. De woning werd gebouwd voor de rentenier L...

Bos Rust

Donkereweg 27
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning, genaamd "Bos Rust", in 1909 in overgangsstijl gebouwd. Woning met lijstgevel en middenrisalie..

Verdiepingloos bepleisterd boerenhuis onder schilddak

Donkereweg 25
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Verdiepingloos bepleisterd boerenhuis onder schilddak. Dakkapellen met wangstukken. Gevelsteen 1855.

Mon Plaisir: huis

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIII, gewijzigd en vergroot in XIX en XX; bakstenen gebouw met verdieping onder twee evenwijdige schilddak..

Mon Plaisir: parkaanleg

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, in wezen XIX; heeft te lijden gehad van de Duitse inundatie van 1945; bestaande uit a. oprijlaan b. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande middenstandswoning in Noordgouwe

Foto's (1)