Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bos Rust in Noordgouwe

Woonhuis

Donkereweg 27
4317NK Noordgouwe (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Bos Rust

Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning, genaamd "Bos Rust", in 1909 in overgangsstijl gebouwd. Woning met lijstgevel en middenrisaliet zonder verdieping op eenvoudige plattegrond, met gevels opgetrokken uit roodbruine baksteen in kruisverband. De voorgevel wordt verlevendigd door gepleisterde plint, banden, dorpellijst, fries en boogblokjes. De middenrisaliet met entreenis verbreedt zich ter hoogte van het balkon en zet zich door de kroonlijst voort als forse gemetselde dakkapel. Het balkon op geprofileerde consoles is voorzien van een rijk, uitbuikend smeedijzeren hek in Jugendstil-trant. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een, tot tweelicht gekoppeld houten kozijn met H-type schuiframen voorzien van glas-in-lood bovenramen. De rijke voordeur met smeedijzeren Jugendstil-trant raamhekjes is voorzien van een getoogd bovenlicht. Het balkon is bereikbaar via houten vleugeldeuren met bovenlicht. De woning bezit een langszadeldak met overstekken met strakke windveren; op de risaliet een lager dwarskapje met overstek op dubbele schoorconstructies en voorzien van strakke windveren en een stokmakelaar; het geheel is gedekt met gesmoorde tuile du nord. Achter de woning bevindt zich een lagere aanbouw. Het interieur van de woning is niet beoordeeld. De woning is gelegen op een ruim perceel dat van de openbare weg wordt gescheiden door een eenvoudig smeedwerk hek. Waardering Van belang als voorbeeld van bepaald woningtype (zie complexgegevens). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496759
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bos Rust in Noordgouwe

Vrijstaande middenstandswoning

Donkereweg 29
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning in overgangsstijl met invloeden van de chaletstijl. De woning werd gebouwd voor de rentenier L...

Verdiepingloos bepleisterd boerenhuis onder schilddak

Donkereweg 25
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Verdiepingloos bepleisterd boerenhuis onder schilddak. Dakkapellen met wangstukken. Gevelsteen 1855.

Vrijstaande middenstandswoning

Donkereweg 33
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving Vrijstaande middenstandswoning gebouwd in overgangsstijl met chaletstijlachtige invloeden. Volgens de gedenksteen werd de eers..

Mon Plaisir: huis

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIII, gewijzigd en vergroot in XIX en XX; bakstenen gebouw met verdieping onder twee evenwijdige schilddak..

Mon Plaisir: parkaanleg

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, in wezen XIX; heeft te lijden gehad van de Duitse inundatie van 1945; bestaande uit a. oprijlaan b. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bos Rust in Noordgouwe