Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weelzicht: schurencombinatie in Noordgouwe

Boerderij

Heesterlustweg 1
4317ND Noordgouwe (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Weelzicht: schurencombinatie

Schurencombinatie, volgens gedenksteentje daterend uit 1892. De zuidoosthoek is opgetrokken uit rode baksteen met gele baksteen rondom de rozetvensters. De overige gevelwanden zijn opgebouwd uit zwart geteerde, gepotdekselde houten delen. Het dak bestaat uit drie evenwijdig lopende zadeldaken, waarvan de middelste kap iets lager is en de zijkappen zijn afgewolfd. De daken zijn gedekt metgesmoorde hollandse pannen, terwijl een deel van het middelste zadeldak met golfplaat is gedekt. In de zuidgevel bevindt zich een reeks zwarte houten staldeuren met getoogde bovenlichten met diagonaalroeden. De stalramen bezitten eveneens dergelijke diagonaalroeden. Het bakstenen gedeelte van de schurencombinatie is voorzien van stalen rozetvensters, getoogde 6-ruits vensters, zwarte houten goederenluiken en boven de dubbele, later ingebrachte inrijdeur een goederendeur op de verdieping. De achtergevel (noord) is voorzien van een zwart houten mendeurstel en een reeks van vijf houten wagendeuren. Ter hoogte van het middelste zadeldak bevindt zich, zowel aan de oost- als aan de westkant een houten mendeurstel met in de topgevel daarboven een halfrond venster met diagonaalroeden. De genoemde gevelopeningen zijn alle voorzien van een witte omkadering. De kopgevels bezitten wit geschilderde bakgoten, deels op geprofileerde klossen. Van belang als hoofdonderdeel van boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496697
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Weelzicht: schurencombinatie in Noordgouwe

Weelzicht: varkenshok annex kippenstal

Heesterlustweg 1
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Varkenshok annex kippenstal, geheel in geel metselwerk opgetrokken, voorzien van zadeldak met overstekken, gedekt met rode pannen. Stalen go..

Weelzicht: koetshuis met paardestal

Heesterlustweg 1
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Koetshuis met paardestal, opgetrokken uit rode baksteen, een bouwlaag hoog met afgewolfd zadeldak, gedekt met gesmoorde kruispannen. Diverse..

Heesterlust: tuinhuis

Heesterlustweg 4
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: Tuinhuis, gebouwd in 1900-1910, ten zuidwesten an het huis. Houten gebouw op vierkante grondslag, voorzien van za..

Heesterlust: huis

Heesterlustweg 4
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, ca. 1800; ondiep bakstenen gebouw in classicistische stijl op langgerekte rechthoekige plattegrond; twee b..

Heesterlust: parkaanleg

Heesterlustweg 4
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, in wezen XIX, gedeeltelijk hersteld na 1953, bestaande uit a. zichtlaan b. park c. bosgebied d. voor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Weelzicht: schurencombinatie in Noordgouwe

Foto's (1)