Duinwachterskantoor in Burgh Haamstede

Kraaijensteinweg 140
4328RD Burgh Haamstede (gemeente Schouwen Duiveland)

Bouwjaar: ca. 1925

Beschrijving van Duinwachterskantoor

Inleiding Vrijstaand, verdiepingloos gebouwtje, rond 1925 als duinwachterskantoor gebouwd aan de rand van het beboste duingebied van Westerschouwen. Het ontwerp is geinspireerd op het zakelijk expressionisme. Omschrijving De sobere gevels zijn opgetrokken uit wit geschilderde baksteen op een zwart geschilderde plint. Deels terugspringende voorgevel en achtergevel. Het platte dak is voorzien van een ver overstekende, sobere, getimmerde daklijst. Geheel oorspronkelijke, enkelvoudige en gekoppelde houten kozijnen met schuiframen voorzien van een horizontale roede in de bovenramen en behangen met luiken; oorspronkelijke houten voordeur. De achtergevel is geheel "blind" uitgevoerd. In het zeer sobere interieur zijn de hoofdopzet en de houten kozijnen met deuren bewaard gebleven. Waardering Klein en eenvoudig kantoorgebouwtje met functionele relatie met de lokatie, ontworpen in, voor de bouwtijd karakteristieke en in zijn omgeving opvallende, nog geheel gave architectuur; als zodanig een object van cultuur- en architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)