Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zomerzorg in Burgh Haamstede

Woonhuis

Burghseweg 47
4328LA Burgh Haamstede (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Zomerzorg

Inleiding Fors, dwars op de openbare weg geplaatst, vrijstaand woonhuis zonder verdieping op rechthoekige plattegrond, onder een afgewolfd, met pannen gedekt zadeldak, genaamd "Zomerzorg"; in 1904, in overgangsstijl gebouwd op een groot perceel aan de verbindingsweg tussen Burgh en Haamstede, in opdracht van een uit Lisse afkomstige bloembollenteler. Oorspronkelijk deel uitmakend van een comlex waartoe tevens (reeds afgebroken) bollenschuren en een verbouwde, niet onder de bescherming vallende, arbeiderswoning op nr.49 behoorden. Omschrijving Woonhuis op eenvoudige, rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde, als uitbreiding van een oorspronkelijke uitbouw, een jongere serre en een berging, beide voorzien van platte daken. De uitbouwen aan de achtergevel vallen niet onder de bescherming. De naar de weg gekeerde, door een lijst afgeknotte topgevel bezit een 3-vlaks erker met houten balustrade. Het opvallende gevelwerk bestaat uit gepleisterd en gewit metselwerk met hoek- en dagkantkettingen, bogen en banden in rode baksteen; gepleisterde aanzet- en sluitsteentjes in de bogen; hoofdgestel met kroonlijst op klosjes en de naam "ZOMERZORG" in het fries. Op de begane grond houten schuiframen met fijne roedeverdeling in de bovenramen; entree met dubbele paneeldeur en 18-ruits bovenlicht in de voorgevel. De kozijnen in de rechter zijgevel, m.u.v. het voorste kozijn, zijn behangen met persiennes, de voorste en achterste travee voorzien van vleugeldeuren; op de zolderlaag aan de voorgevel stolpramen en vleugeldeuren met roedeverdeling in de bovendelen. In de linker zijgevel zeer sobere raamkozijnen bij de keuken, t.p.v. de entreehal en het trappenhuis gekleurd glas-in-lood ramen. De achtergevel is uitgevoerd als topgevel met dakoverstek en windveren en voorzien van stolpramen met horizontale roedeverdeling op de zolderlaag. Zadeldak met wolfeind aan de voorgevel, gedekt met gesmoorde kruispannen en voorzien van stenen piron; op het rechter dakschild een lage houten dakkapel onder lessenaarsdak. Aan de zijgevels ijzeren dakgoten op dito gootsteunen. Op de begane grond bevinden zich een kamer en suite waarachter de jongere serre. M.u.v. enkele oorspronkelijke kozijnen en paneeldeuren en een marmeren schouw, bevinden zich hier geen monumentale delen. Overigens worden op de begane grond bij de entree nog een glas- in-lood deur en in de keuken facet-wandtegelwerk, een schouw en van motieven voorziene vloertegels als oorspronkelijke interieurdelen van enige waarde aangetroffen. Waardering Woonhuis met bijzondere gevelafwerking en gave detaillering en met een historische relatie met de bollencultuur; als zodanig een object van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van belang voor het aanzien van deze weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496662
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zomerzorg in Burgh Haamstede

De Graanhalm

Burghseweg 53
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Korenmolen. Stellingmolen d.d. 1847; zware ronde stenen bovenkruier.

De Brouwerij

Weststraat 34
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
"de Brouwerij". Huis met zadeldak, ingang thans opzij in de langsgevel. Tuitgevel aan de straat. XVII. Top vernieuwd. Kelder rechts van de o..

Herenhuis

Weststraat 32
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Zeven travee├źn breed 18e eeuws HERENHUIS zonder verdieping; voordeur, deurposten, gebogen kalf, bovenlicht, stenen stoeppalen met ijzeren b..

Schouwenburgh

Duinwegje 32
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Op rechthoekige plattegrond met torenuitbouw gebouwd, en van een, met pannen gedekt schilddak voorzien, groot vrijstaand villa-wo..

Voormalige openbare lagere school

Kerkstraat 3
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Voormalige openbare lagere school zonder verdieping op L-vormige plattegrond onder een omgezet, met pannen gedekt schilddak; oors..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zomerzorg in Burgh Haamstede