Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdmeesterswoning in Burgh Haamstede

Woonhuis

Kerkstraat 5
4328LH Burgh Haamstede (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Hoofdmeesterswoning

Inleiding Woonhuis met traditionele, verdiepingloze, 4 travee├źn brede lijstgevel, gebouwd als hoofdmeesterswoning bij de naastgelegen school. Het schilddak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Het vermoedelijk 19e eeuwse pand is aan het begin van de 20ste eeuw verbouwd. Omschrijving De gevel is opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband en voorzien van gietijzeren rozetankers. De lijst wordt gevormd door een sober geprofileerde gootlijst en een fries van wit geverfde baksteen met profiellijstje. Plint, plintlijst en raamdorpelstenen van donkere, gesmoorde baksteen. In de voorgevel bevinden zich houten kozijnen met licht getoogde bovendorpels met 2x2 ruits schuiframen met bovenramen zonder roedeverdeling; entree met bovenlicht en sobere strokendeur. De achtergevel is voorzien van een houten drielichtkozijn en een dakkapel; aanbouwtje met zadeldak. Het interieur is vrij sober met ondermeer in de voorkamer een origineel schouwtje en originele houten deuren. Het schilddak, met de nok evenwijdig aan de straat, is gedekt met gesmoorde kruispannen. Waardering De eenvoudige, gave meesterswoning bezit ensemblewaarde voor het dorpsbeeld in het algemeen en de historisch en architectonisch waardevolle gevelwand van de Kerkstraat-zuidzijde in het bijzonder; als gave meesterswoning bij de naastgelegen school van cultuurhistorische en zeldzaamheidswaarde voor Zeeland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496656
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoofdmeesterswoning in Burgh Haamstede

Voormalige openbare lagere school

Kerkstraat 3
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Voormalige openbare lagere school zonder verdieping op L-vormige plattegrond onder een omgezet, met pannen gedekt schilddak; oors..

Karolingische burcht

Het Hoge Burgh,
Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Karolingische burcht. Cirkelvormige aarden wal met gracht. Datering: 9e - 10e eeuw. Voor de percelen of gedeelten van percelen welke zijn ge..

Huis met trapgevel

Burghse Ring 12
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met trapgevel, XVII, met linker zijbouw onder lessenaarsdak. Waterlijst, ontlastingsbogen, gebeeldhouwde steentjes, metselmozaïek in d..

Kerktoren

Burghse Ring 33
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Kerktoren. Bakstenen westtoren van een geleding, gelijktijdig met de kerk in XVII opgetrokken; vernieuwd na oorlogsverwoesting. Vooruitsprin..

Nederlands hervormde kerk

Burghse Ring 33
Burgh Haamstede (Gemeente Schouwen Duiveland)
Ned.Herv.Kerk. Bakstenen gebouw uit 1678 in de vorm van een Grieks kruis met lagere zijarmen. Na brand in 1924 en oorlogsverwoesting zijn de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoofdmeesterswoning in Burgh Haamstede