Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize ter Duin in Renesse

Overig

Oude Moolweg 60
4325GK Renesse (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1933-1934
Architect: J. Oudkerk


Beschrijving van Huize ter Duin

Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning uit 1933-1934 op rechthoekige plattegrond met garage-aanbouw uit 1955, onder een met pannen gedekt schilddak met lager, aangebouwd schilddak over de garage, genaamd "Huize ter Duin". De woning maakt deel uit van een tussen 1930 en 1935 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze, in zakelijk Interbellumstijl door architect J. Oudkerk te Goes ontworpen woning, werd gebouwd in opdracht van B.J.M. Kesnich uit Sliedrecht. Omschrijving De gevels zijn opgetrokken uit gepleisterd en gewit metselwerk op een rode bakstenen plint. Het karakteristieke, flauwhellende schilddak met recenter, aangebouwd schilddak over de garage-uitbouw, is gedekt met rode Sterrenberger pannen, bezit een vrij groot overstek met strakke daklijst. De houten enkele en samengestelde groen geschilderde kozijnen bezitten wit gescholderde ramen met horizontale roedeverdelingen en zijn behangen met luiken met (waarschijnlijk van oorsprong niet aanwezig geweest) rood op wit zandloper motief. Deuren zijn recentelijk vervangen. Bij de verbouwing van 1955 is de veranda met hoekkolom op de noordwesthoek dichtgezet; de oorspronkelijke kozijnen aan de veranda zijn daarbij hergebruikt in de nieuwe gevel en de aangrenzende garage-aanbouw. Overigens hebben in het zeer sobere interieur enkele weinig ingrijpende verbouwingen plaatsgevonden. De uitgevoerde verbouwingen en uitbreiding sluiten architectonisch aan en maken deels gebruik van origineel materiaal, waardoor de woning niet wezenlijk in karakter is aangetast en als zodanig als geheel onder de bescherming valt. Waardering Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496641
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize ter Duin in Renesse

De Schelp

Duinweg 2
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Op een geringe verhoging van het terrein gelegen vrijstaande, relatief forse recreatiewoning, genaamd "De Schelp", deel uitmakend..

De Krekel

Duinweg 1
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning onder pannen gedekt tentdak, genaamd "De Krekel", deel uitmakend van een tussen 1932 ..

De Zeester

Duinweg 3
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning onder pannen gedekt schilddak, genaamd "De Zeester", deel uitmakend van een tussen 19..

Parnassia

Duinweg 5
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande recreatiewoning, genaamd "Parnassia", deel uitmakend van een rond 1933 gebouwd complexje dat het begin inluidde van d..

De Meidoorn

Bremweg 2
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Op een geringe verhoging op het terrein gelegen vrijstaande verdiepingloze recreatiewoning, genaamd "De Meidoorn", architectonisc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize ter Duin in Renesse