Het Elzenhoekske in Renesse

Bremweg 10
4325ET Renesse (gemeente Schouwen Duiveland)

Architect: J. Oudkerk

Beschrijving van Het Elzenhoekske

Inleiding Vrijstaande verdiepingloze recreatiewoning op eenvoudige, rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt schilddak, genaamd "Het Elzenhoekske"; deel uitmakend van een tussen 1933 en 1935 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze, in zakelijke Interbellumstijl door architect J. Oudkerk te Goes ontworpen woning, werd in 1933-1934 gebouwd in opdracht van Mw. Corporaal uit Ginneken. Omschrijving De gevels zijn opgetrokken uit gepleisterd en gewit metselwerk op een rode bakstenen plint. Het karakteristieke, flauw hellende schilddak, gedekt met rode Sterrenberger pannen en voorzien van een nokschoorsteen, bezit een vrij groot overstek met een strakke daklijst. De enkelvoudige en samengestelde, groen geschilderde houten kozijnen zijn uitgevoerd met wit geschilderde ramen met horizontale roedeverdelingen en behangen met groene luiken met rood op wit zandloper motief. Tegen de entreegevel bevindt zich een gemetselde regenwaterput. Het, behoudens enkele moderniseringen, zeer sober uitgevoerde interieur verkeert, voor wat met name de indeling betreft, grotendeels in de originele toestand. Waardering Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde, daarnaast bezit het object extra waarde vanwege de nagenoeg geheel originele toestand waarin het verkeert waarmee het binnen het complex zeldzaamheidswaarde bezit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)