Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Meidoorn in Renesse

Overig

Bremweg 2
4325ET Renesse (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1938
Architect: Holtkamp


Beschrijving van De Meidoorn

Inleiding Op een geringe verhoging op het terrein gelegen vrijstaande verdiepingloze recreatiewoning, genaamd "De Meidoorn", architectonisch en typologisch aansluitend bij een tussen 1933 en 1935 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze, in zakelijke Interbellumstijl door amateur-ontwerper Holtkamp ontworpen woning werd in 1939 gebouwd. Omschrijving De woning bezit een nagenoeg vierkante kern-plattegrond met uitbouwen aan de noord-, oost en westgevels. De gevels zijn opgetrokken uit gepleisterd en gewit metselwerk op een rode bakstenen plint voorzien van zwart verglaasde dorpelstenen onder de raamkozijnen. Het karakteristieke, flauw hellende schilddak met nokschoorsteen en dwarsgeplaatste, aangebouwde schilddaken met kleinere nokhoogte over de uitbouwen, is gedekt met rode verbeterde hollandse pannen en bezit een fors dakoverstek met strakke vernieuwde daklijst. Op de westelijke uitbouw een forse, recentere dakkapel. De houten enkele en tot 2- en 3-lichten samengestelde kozijnen bezitten merendeels ramen met horizontale roedeverdelingen en zijn behangen met luiken met rood op wit zandloper motief; dubbele terrasdeuren met horizontale roeden in de zuidgevel. De noordelijke uitbouw bevat de entree met een houten deur met ruitjes in een rondboogkozijn. De kleine, oostelijke uitbouw bevatte oorspronkelijk een berging, vanaf de Tweede Wereldoorlog is de buitendeur hiervan dichtgezet en is de ruimte verbouwd tot badkamer. Met uitzondering van deze badkamer en o.a. de keukeninrichting bevat het, nog grotendeels in oorspronkelijke opzet verkerende interieur enige interessante, als geheel ontworpen, wastafelcombinaties met marmeren onderdelen en asymmetrische vormgeving uit de bouwtijd welke, naast de sobere planken vloeren, houten kozijnen en deuren en gepleisterde wanden van waarde zijn voor het karakter van deze woning. Waardering Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde, daarnaast bezit de woning extra waarde vanwege enige interessante interieuronderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496629
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Meidoorn in Renesse

Het Elzenhoekske

Bremweg 10
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande verdiepingloze recreatiewoning op eenvoudige, rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt schilddak, genaamd..

De Schelp

Duinweg 2
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Op een geringe verhoging van het terrein gelegen vrijstaande, relatief forse recreatiewoning, genaamd "De Schelp", deel uitmakend..

Huize ter Duin

Oude Moolweg 60
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning uit 1933-1934 op rechthoekige plattegrond met garage-aanbouw uit 1955, onder een met ..

De Zeester

Duinweg 3
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning onder pannen gedekt schilddak, genaamd "De Zeester", deel uitmakend van een tussen 19..

De Krekel

Duinweg 1
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning onder pannen gedekt tentdak, genaamd "De Krekel", deel uitmakend van een tussen 1932 ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Meidoorn in Renesse