Parnassia in Renesse

Duinweg 5
4325EW Renesse (gemeente Schouwen Duiveland)

Architect: J. Oudkerk

Beschrijving van Parnassia

Inleiding Vrijstaande recreatiewoning, genaamd "Parnassia", deel uitmakend van een rond 1933 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. De woning werd in 1932 gebouwd in opdracht van Nic. Beye uit Renesse en ontworpen door J. Oudkerk. Omschrijving De verdiepingloze recreatiewoning "Parnassia", gebouwd in een zakelijke Interbellumstijl, bezit een eenvoudige plattegrond. De geheel door een veranda omgeven woning bezit gepleisterde gevels op een wit geverfde bakstenen plint. Het ver overstekende tentdak, met strakke lijst en gedekt met rode sternberger pannen, wordt ondersteund door vierkante, gemetselde kolommen. Aan achterzijde entree-uitbouwtje onder afdak. Kleine dakkapel op achterdakvlak. Houten kozijnen met draairamen deels met horizontale roeden, aan voorgevel en rechter zijgevel met luiken behangen. Door de veranda wijkt deze woning af van de overige, tot het complex behorende typen. Waardering Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)