Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Krekel in Renesse

Overig

Duinweg 1
4325EW Renesse (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1932-1933
Architect: J.Oudkerk


Beschrijving van De Krekel

Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning onder pannen gedekt tentdak, genaamd "De Krekel", deel uitmakend van een tussen 1932 en 1935 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze, in zakelijke Interbellum stijl door architect J.Oudkerk te Goes ontworpen woning, werd in 1932-1933 gebouwd in opdracht van J.H. Grauenkamp uit Hillegersberg. Omschrijving De recreatiewoning bezit een eenvoudige rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgebouwd uit gepleisterd en gewit metselwerk op een rode bakstenen plint. In tegenstelling tot het algemene beeld van dit complexje, bezit deze woning metalen kozijnen, ramen en deuren, welke vrij kort na de Tweede Wereldoorlog bij een algehele verbouwing zijn aangebracht. Het karakteristieke, flauwhellende tentdak, gedekt met rode Sterrenberger pannen en voorzien van een nokschoorsteen en een kleine dakkapel op het linker dakvlak, overkapt slechts het vrijwel vierkante midden gedeelte van de woning. Aan de linker zijde bevindt zich een één-laags aanbouw onder een plat dak, waarin zich oorspronkelijk, in de achterhoek, een loggia met hoekkolom bevond die bij de genoemde verbouwing bij de woonkamer is getrokken, bij deze ingreep is tevens het zeer sobere interieur aangepast. Aan de rechter zijgevel een kleinere, plat gedekte, aanbouw. Het geheel is voorzien van een vrij ver overstekende, sobere daklijst. Door de ligging, aan de noordelijke rand van het recreatiewoningen-parkje, is de oorspronkelijke relatie van de woning met het direct er achter gelegen duingebied, dankzij beperkte begroeiing in het overgangsgebied tussen parkje en duingebied ter plaatse van deze woning, goed herkenbaar. Waardering Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig, ondanks aantastingen van het oorspronkelijk ontwerp van waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496605
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Krekel in Renesse

Huize ter Duin

Oude Moolweg 60
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning uit 1933-1934 op rechthoekige plattegrond met garage-aanbouw uit 1955, onder een met ..

De Schelp

Duinweg 2
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Op een geringe verhoging van het terrein gelegen vrijstaande, relatief forse recreatiewoning, genaamd "De Schelp", deel uitmakend..

De Zeester

Duinweg 3
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning onder pannen gedekt schilddak, genaamd "De Zeester", deel uitmakend van een tussen 19..

Parnassia

Duinweg 5
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande recreatiewoning, genaamd "Parnassia", deel uitmakend van een rond 1933 gebouwd complexje dat het begin inluidde van d..

De Meidoorn

Bremweg 2
Renesse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Op een geringe verhoging op het terrein gelegen vrijstaande verdiepingloze recreatiewoning, genaamd "De Meidoorn", architectonisc..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Krekel in Renesse