Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Middenstandswoning in Zierikzee

Woonhuis

Oude Haven 5
4301JJ Zierikzee (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Middenstandswoning

Inleiding In 1910, in overgangsstijl gebouwde middenstandswoning. De woning vormt een onderdeel van de gesloten monumentale kadebebouwing waartussen deze, samen met de woning op nummer 3, opvalt door de kleurige, gedecoreerde gevel. Omschrijving De voorgevel is opgetrokken uit strakke gele baksteen en verlevendigd met o.a. bogen en lisenen in rode baksteen met accenten in wittige steen; pinakelachtige gevel- en dakkapelelementen; groene, geglazuurde bakstenen dorpelbanden en boogrand boven de begane-grondkozijnen. Tegelvullingen in de boogtrommels. Natuurstenen plint. Houten kozijnen, op de begane grond tot 2-licht gekoppeld, voorzien van schuiframen met roedeverdeling in de bovenramen. Entree met bovenlicht. Het object bestaat uit een voorhuis dat waarschijnlijk geheel uit het begin van deze eeuw dateert en een veel ouder achterhuis (voor 1850). Het voor- en achterhuis worden verbonden door de ruimte waar zich het rijke trappenhuis uit het begin van deze eeuw bevindt. Op de begane grond in de gang ondermeer facet-tegels als borstwering aan de wand; originele deuren; voor- en achterkamer van voorhuis met stucplafond en origineel schouwtje. Voorkamer (voorhuis) op eerste verdieping eveneens met stucwerk; indeling van deze verdieping gewijzigd. Schilddak met plat, gedekt met rode, geglazuurde tuile du nord. Waardering De woning, met name de voorgevel, is een zeer herkenbare, rijke en opvallend gedecoreerde vertegenwoordiger van een bouwtrant in Zeeland, waarvan buiten Zierikzee weinig voorbeelden in gave toestand voorkomen. Als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496595
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Middenstandswoning in Zierikzee

Woonhuis

Oude Haven 3
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding In oorsprong 17de eeuws woonhuis dat omstreeks 1905 is ver- bouwd waarbij het een nieuwe voorgevel en enige nieuwe interieureleme..

Huis van vijf traveeën met schilddak en lijstgevel

Oude Haven 9
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis van vijf traveeën met schilddak en lijstgevel XIX. Voordeur en middenvenster van de verdieping omlijst. Stoep en stoephek. Zijgevel XV..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Paardenstraat 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
HUIS met gepleisterde lijstgevel XVIII-XIX aan de Oude Haven. Ingang aan de Paardenstraat. Sierankers in de zijgevel. Stoep en stoephek.

Huis met gepleisterde lijstgevel

Oude Haven 11
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met gepleisterde lijstgevel XIX. Stoep en stoephek.

Huis met gepleisterde lijstgevel

Oude Haven 13
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met gepleisterde lijstgevel XIX. Forse verhoudingen, lijst met motief versierd. Stoep.

Kaart & Routeplanner

Route naar Middenstandswoning in Zierikzee

Foto's (1)