Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel" in Zierikzee

Gebouw

Vissersdijk 2
4301ND Zierikzee (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1830-1910


Beschrijving van Twee opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel"

Inleiding Twee vermoedelijk 19de eeuwse opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel". In verband met de aan- en afvoer van de producten zijn de loodsen aan het water gelegen, dat via de Nieuwe Haven in verbinding staat met de Oosterschelde. De rechter loods is dwars op de kade geplaatst en voorzien van twee evenwijdig aan elkaar geplaatste schilddaken. De lagere, langwerpige linker loods ligt evenwijdig aan het water en heeft eveneens een schilddak. Omschrijving Het object bestaat uit twee aan elkaar gebouwde loodsen, waarvan de rechter (de westelijke) de oudste is. De gevels zijn grotendeels opgetrokken uit verticale houten latten ten behoeve van ventilatie en voorzien van bakstenen plinten. De deuren en gevels aan de kade zijn geheel cremekleurig geschilderd. De voor- en achtergevel van de rechter loods zijn als lijstgevel uitgevoerd en hebben een gesloten gevelwand bestaande uit horizontale houten delen en getoogde verticale latten delen waarin zich de opgeklampte houten latten deuren bevinden. Boven in de gevel 6-ruits vensters. De rechter zijgevel bestaat uit vier traveeen, opgebouwd uit zwart geteerde verticale latten; houten latten deuren. Aan de gevel een overkragend, met pannen gedekt, dakschild op schoren. De schilddaken, met zakgoot, zijn gedekt met rode en gesmoorde holle pannen. De linker loods, die evenwijdig aan het water ligt, is zeven traveeen breed. De gevels zijn opgebouwd uit verticaal lattenwerk; houten latten deuren. De rechter travee heeft een uitstek, waarin zich het kantoor bevindt. Deze uitstek is na de watersnoodramp van 1953 vernieuwd. Het schilddak is aan de voorzijde gedekt met rode hollandse pannen; het linker dakvlak met gesmoorde hollandse pannen en het achtervlak met SOVH-pannen. Bij de rechter loods is in het interieur de constructie van twee beuken met in het midden standvinken te zien. De linker loods heeft een eenvoudige spantconstructie. Alle kappen zijn onbeschoten sporen-schilddaken. Waardering Voor Zeeland zeldzame typologische vorm; de gave opzet geeft op een herkenbare wijze uitdrukking aan de functie, die sterk samenhangt met de locatie en met de historische ontwikkelingen van de stad; als zodanig van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege de zeldzaamheid. Door de ligging is het complex tevens van grote waarde voor het aanzien van de eveneens gave omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496589
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel" in Zierikzee

Vrijstaand huis met lijstgevel met vijf traveeën

Vissersdijk 4
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Vrijstaand huis met lijstgevel met vijf traveeën XIXa.

De Molenberg

Engelse Kade 1
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
WOONGEDEELTE van een HOEVE, enigszins verhoogd gelegen, onmiddellijk in de buurt van de Zuidhavenpoort. Rechthoekig gepleisterd woonhuis ond..

Woonhuis met lijstgevel aan de Havenplein. Toegankelijk via de Noordhavenpoort, met voordeur in de poortgevel

Noordhavenpoort 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Woonhuis XVIII, met lijstgevel aan de Havenplein. Toegankelijk via de poort. Voordeur in de poortgevel.

Noordhavenpoort

Noordhavenpoort 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Complex Poortgebouw, in oorsprong daterend van de 14e eeuwse stadsfortificatie. Het bouwwerk bestaat uit een buitenpoort, en een verbonden d..

Pakhuis met dubbele tuitgevel

Engelse Kade 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Pakhuis met dubbele tuitgevel XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel" in Zierikzee

Foto's (3)