Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Zierikzee

Woonhuis

Oude Haven 3
4301JJ Zierikzee (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1700-1905


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding In oorsprong 17de eeuws woonhuis dat omstreeks 1905 is ver- bouwd waarbij het een nieuwe voorgevel en enige nieuwe interieurelementen kreeg. De woning vormt een onderdeel van de gesloten monumentale kadebebouwing waartussen deze, samen met de woning op nummer 5, opvalt door de in overgangsstijl gebouwde, kleurige, gedecoreerde voorgevel. Omschrijving De voorgevel is opgetrokken uit bruinige baksteen en verlevendigd met door betonnen elementen bekroonde hoeklisenen welke ter hoogte van de daartussen geplaatste geprofileerde gootlijst uitkragen; voorts oranje-gele profielstenen, fries- en kozijnbogen en band onder de goot, groene geglazuurde bakstenen gevelbanden en dorpelstenen en een natuurstenen plint. Op de begane grond bevindt zich een houten tweelicht kozijn, op de verdieping een drielicht kozijn, beide met schuiframen met roeden in de bovenramen; het begane grond kozijn is uitgerust met een opgebouwde, gedecoreerde rolluikkast. Entree met originele paneeldeur met bovenlicht met roedeverdeling. Op het met rode hollandse pannen gedekte schilddak bevindt zich een kleine houten dakkapel. Achter de vroeg 20ste eeuwse voorgevel bevinden zich, aaneen gebouwd, een smal 17de eeuws voor- en achterhuis. Beide delen zijn twee lagen hoog en voorzien van onbeschoten sporenkappen met elk drie eiken spanten (de spanten van de achterkap met krommers). In het voor- en achterhuis bevinden zich samengestelde 17de eeuwse balklagen met geprofileerde sleutelstukken. Een deel van de zoldervloer van het voorhuis is voorzien van een enkelvoudige balklaag met aan een zijde sleutelstukken. De vermoedelijk vroeg 20ste eeuwse trap met schalmgat bevindt zich achterin het voorhuis. De achtergevel is voorzien van schuiframen en in de top een houten kruiskozijn, met luiken voor de onderopeningen. Achter het achterhuis bevindt zich een smal bouwdeel dat een bouwlaag hoog is onder een pannendak met een klein, een laag hoog en dwars geplaatst bijgebouw met deels gepleisterde gevels onder een met pannen gedekt zadeldak. Waardering De woning is van architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege enerzijds de voorgevel welke een zeer herkenbare en opvallend gedecoreerde vroeg 20ste eeuwse bouwtrant vertegenwoordiger in Zeeland is, waarvan buiten Zierikzee weinig voorbeelden in gave toestand voorkomen, anderzijds vanwege gaaf bewaard gebleven 17de eeuwse, voornamelijk konstruktieve, elementen in het woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496575
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Zierikzee

Middenstandswoning

Oude Haven 5
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding In 1910, in overgangsstijl gebouwde middenstandswoning. De woning vormt een onderdeel van de gesloten monumentale kadebebouwing w..

Huis van vijf traveeën met schilddak en lijstgevel

Oude Haven 9
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis van vijf traveeën met schilddak en lijstgevel XIX. Voordeur en middenvenster van de verdieping omlijst. Stoep en stoephek. Zijgevel XV..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Paardenstraat 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
HUIS met gepleisterde lijstgevel XVIII-XIX aan de Oude Haven. Ingang aan de Paardenstraat. Sierankers in de zijgevel. Stoep en stoephek.

Eenvoudige lijstgevel

Havenpark 37
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Eenvoudige lijstgevel XVIII B. Bovenlicht; er achter nieuwbouw van de Cornelia stichting.

Mosselpoort

Havenpark 37
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
PORTIEK in de Mosselpoort. Hardstenen poort met gebogen fronton, XVII A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Zierikzee

Foto's (1)