Meer dan 63.000 rijksmonumenten


P.Z.E.M. loods in Zierikzee

Gebouw

Sas 2
4301NL Zierikzee (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1931


Beschrijving van P.Z.E.M. loods

Inleiding Omstreeks 1931, in opdracht van de P.Z.E.M. gebouwde, houten, crême-kleurig geschilderde loods op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak; bedoeld voor de opslag van houten palen voor het bovengronds electriciteitsnet. Omschrijving Zes traveeën diepe houten loods, opgebouwd uit houten spanten op middensteunpunten en muurstijlen welke op betonnen poeren zijn geplaatst. De wanden zijn geheel opgebouwd uit vertikaal lattenwerk tussen de muurstijlen boven een gepleisterde, metselwerk plint. Gedeeltelijk zijn de geveltoppen, evenals de wanden, t.b.v. ventilatie, als vertikaal lattenwerk uitgevoerd; het bovenste deel is voorzien van gesloten, horizontale beschieting. Het flauw hellende zadeldak met sobere windveren aan de kopgeveloverstekken en gedekt met grotendeels vernieuwde golfplaten, bezit aan de zijgevels forse luifel-achtige overstekken op sobere consoles. De hoofdtoegang tot de loods bevindt zich in de voorgevel waar drie stel dubbele lattendeuren en één enkelvoudige, vastgezette/vertimmerde deur, zijn aangebracht. In de achterste travee van de linker zijgevel bevindt zich een dubbele lattendeur. In vergelijking tot de naast-staande P.T.T.-loods bezit deze loods relatief kleine, vrije vloeropervlakken door de aanwezigheid van middensteunpunten van de spantkonstruktie. Waardering Houten opslagloods, van belang als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496542
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van P.Z.E.M. loods in Zierikzee

P.T.T. loods

Sas 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Omstreeks 1915, in opdracht van de P.T.T. gebouwde houten, creme geschilderde loods op rechthoekige plattegrond onder een zadelda..

Vrijstaand huis met lijstgevel met vijf traveeën

Vissersdijk 4
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Vrijstaand huis met lijstgevel met vijf traveeën XIXa.

Twee opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel"

Vissersdijk 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Twee vermoedelijk 19de eeuwse opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel". In verband met de aan- en..

Huis met schilddak, vroeger in kroonlijst gedateerd

Oude Haven 55
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met schilddak, vroeger in kroonlijst gedateerd 1788. Middelste der vijf traveeën risalerend met voordeur en vensters gevat in snijwerk..

Woonhuis met lijstgevel aan de Havenplein. Toegankelijk via de Noordhavenpoort, met voordeur in de poortgevel

Noordhavenpoort 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Woonhuis XVIII, met lijstgevel aan de Havenplein. Toegankelijk via de poort. Voordeur in de poortgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)