Meer dan 63.000 rijksmonumenten


P.T.T. loods in Zierikzee

Gebouw

Sas 2
4301NL Zierikzee (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1915


Beschrijving van P.T.T. loods

Inleiding Omstreeks 1915, in opdracht van de P.T.T. gebouwde houten, creme geschilderde loods op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, bedoeld voor de opslag van houten palen voor het bovengronds telefoonnet. Omschrijving De vijf traveeen diepe loods is opgebouwd uit vrij overspannende houten spanten op houten muurstijlen, welke zijn geplaatst op natuurstenen poeren, opgenomen in de rode bakstenen plint. De wanden zijn geheel opgebouwd uit vertikaal lattenwerk tussen de muurstijlen, t.b.v. de ventilatie. De overstekken van het dak zijn rondom voorzien van gesloten vertikaal lattenwerk met gedecoreerde onderrand. De overstekken aan de topgevels en de linkerzijgevel bezitten tussen de met snijwerk gedecoreerde korbeelkonstrukties paneelplafonds; de topgevels zijn afgewerkt met een grijzig geschilderde daklijst met rolstukken aan de uiteinden en een gedecoreerde houten bekroning. In tegenstelling tot de linker zijgevel is de, zonder deuren uitgevoerde, rechter zijgevel slechts van een zeer gering overstek voorzien. Het flauw hellende zadeldak met zinken mastgoten is gedekt met -eterniet- golfplaten, op enkele plaatsen, t.b.v. lichttoetreding, onderbroken door transparante, recentere kunststof golfplaat. De hoofdtoegang tot de loods bevindt zich aan de voorgevel waar alle vier traveeen zijn voorzien van dubbele latten deuren. In de linker zijgevel bevinden zich in de achterste twee traveeen forse, enkelvoudige lattendeuren, in de achtergevel een vrij klein dubbel latten-deurstel. Ter plaatse van de eerste travee, is aan de linker zijgevel een zitbankje aangebracht. Aan de top van de voorgevel bevinden zich restanten van isolatoren t.b.v. voormalige elektriciteitsaansluitingen. Waardering Van belang als onderdeel van het complex en vanwege de eenvoudige, zorgvuldig uitgevoerde decoraties van architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496536
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van P.T.T. loods in Zierikzee

P.Z.E.M. loods

Sas 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Omstreeks 1931, in opdracht van de P.Z.E.M. gebouwde, houten, crême-kleurig geschilderde loods op rechthoekige plattegrond onder..

Vrijstaand huis met lijstgevel met vijf traveeën

Vissersdijk 4
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Vrijstaand huis met lijstgevel met vijf traveeën XIXa.

Twee opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel"

Vissersdijk 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Twee vermoedelijk 19de eeuwse opslaggebouwen voor hout, tegenwoordig van de "Zierikzeesche Houthandel". In verband met de aan- en..

Huis met schilddak, vroeger in kroonlijst gedateerd

Oude Haven 55
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met schilddak, vroeger in kroonlijst gedateerd 1788. Middelste der vijf traveeën risalerend met voordeur en vensters gevat in snijwerk..

Woonhuis met lijstgevel aan de Havenplein. Toegankelijk via de Noordhavenpoort, met voordeur in de poortgevel

Noordhavenpoort 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Woonhuis XVIII, met lijstgevel aan de Havenplein. Toegankelijk via de poort. Voordeur in de poortgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)