Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige pastorie in Nieuwerkerk

Kerkelijk Gebouw

Hoge Kerkstraat 13
4306CC Nieuwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1800-1890


Beschrijving van Voormalige pastorie

Inleiding Woning, voormalige pastorie, met vijf traveeën brede lijstge- vel met verdieping, in de huidige vorm rond 1890 in eclectische stijl ontstaan, mogelijk bij verbouwing van twee panden uit het begin van de 19de eeuw. Het half vrijstaande object bevindt zich in de hoofdstraat van het dorp. De garage valt buiten de bescherming. Omschrijving De voorgevel, in eclectische stijl, is opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband en voorzien van gepleisterde plint, banden, fries, raamdorpels en aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen; vlakke hoeklisenen. Houten, 2x3 ruits schuiframen, op de begane grond behangen met persiennes; iets verdiept liggende entree met pilaster-achtige stijlen; rijk bewerkte deur en getoogd bovenlicht met levensboom. U-vormig omgezet wolfdak met doorlopend schild aan de voorgevel, gedekt met rode hollandse pannen. Aan de linkerzijde van het pand bevindt zich een gemetselde poort, waarvan de doorgang wordt geflankeerd door blindnissen; de poort wordt aan de bovenzijde afgesloten door een ijzeren hekwerk. De zijgevels zijn opgetrokken uit mogelijk vroeg 19e eeuwse gele ijsselsteentjes en voorzien van houten gootklossen. De achter- en zijgevels zijn voorzien van ijzeren goten. De uit rode machinale baksteen opgetrokken achtergevel is op de begane grond voorzien van eenvoudige 6-ruits schuiframen en op de verdieping van empireramen met imitatie stolpnaald; centrale houten deur met bovenlicht. Boven deze deur een gedenksteen met de tekst "IHM anno 1803". Rijk interieur met elementen uit zowel het begin als het eind van de 19de eeuw, zoals onder andere in de kamer en suite op de begane grond rijke stucplafonds en schoorsteenmantels met in klassieke stijl uitgevoerd stucwerk en zwart marmeren schouwen. Originele, houten deuren, keukenschouw met tegeltableau; in de hal een glazen tussenwand (tochtpui) met geetste figuren in de ruiten in de boven- en zijlichten en in de deur. Op de verdieping onder meer een bedstede en diverse originele kastdeuren. Klokkenstoel met klok van M. Burgerhuys, 1645, diam. 110 cm. Waardering Woning met gave, voor de verbouwtijd karakteristieke, architectuur; door verhoudingen, architectuur en afmetingen bepalend voor het voorname straatbeeld, als zodanig van ensemblewaarde. Als een der grootste dorpspanden, met voornaam voorkomen, karakteristiek voor de voormalige functie als pastorie en als zodanig van cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496157
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige pastorie in Nieuwerkerk

Huis met geverfde ingezwenkte halsgevel

Hoge Kerkstraat 16
Nieuwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met geverfde ingezwenkte halsgevel XVIII. Hoger achtergedeelte dat in donkerrode baksteen in gele achtergevel gedateerd is: 1762.

Huis waarvan de van vlechtingen voorziene tuitgevel

Hoge Kerkstraat 14
Nieuwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis waarvan de van vlechtingen voorziene tuitgevel door jaartalankers gedateerd is: 1742; vensterindeling van later datum.

Huis met verdieping

Hoge Kerkstraat 3
Nieuwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met verdieping. Vijf traveeën brede lijstgevel XVIII B. Deuromlijsting met gepaneleerde posten. Dakkapellen. Licht getoogde benedenven..

Johanneskerk

Kerkplein 2
Nieuwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Ned.Herv.Kerk. Overgebleven gedeelte van de in 1490 collegiaal gemaakte kerk (schip in 1583 afgebroken). Koor XVd met zuidelijke dwarsarm en..

Nieuw huis opgebouwd met behoud van oude lijstgevel. Vijf traveeën brede gevel van gele baksteen op natuurstenen plint

Kerkring 9
Nieuwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Nieuw huis, in de bocht van de Ring, opgebouwd met behoud van oude lijstgevel, midden XVIII. Vijf traveeën brede gevel van gele baksteen op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige pastorie in Nieuwerkerk

Foto's (1)